Terug

Volg Hart van Nederland

Te weinig toezicht op legaal wapenbezit, duizenden mensen niet gecontroleerd

Te weinig toezicht op legaal wapenbezit, duizenden mensen niet gecontroleerd

112

18 apr 2024, 09:34

Er wordt te weinig toezicht gehouden op mensen die legaal wapens in het bezit hebben. Ruim 65.000 mensen hebben in Nederland een wapen in huis en moeten om de drie jaar een huisbezoek krijgen, maar uit cijfers die het AD en RTL Nieuws hebben opgevraagd blijkt dat de politie dat aantal niet haalt.

Die cijfers zijn opgevraagd naar aanleiding van het schietincident in het Drentse Weiteveen eerder dit jaar. Daarbij schoot Richard K. een 44-jarige vrouw en 38-jarige man dood na een langlopend conflict. K. was een sportschutter en de politie had volgens experts zijn wapenvergunning maanden eerder al in moeten trekken omdat het conflict steeds hoger opliep.

In de video hierboven hoor je de verklaring van Richard K. die hij op woensdag deed in de rechtbank.

De huisbezoeken zijn bedoeld om te controleren hoe veilig eigenaren met hun wapens en kogels omgaan. Vorig jaar controleerde de politie 20.000 mensen, maar 3.000 eigenaren die wel gecontroleerd hadden moeten worden, hebben geen agent gezien. In 2022 werden wel genoeg bezitters gecontroleerd, maar niet genoeg om de achterstand van coronajaar 2021 in te halen.

Niet waterdicht

Daardoor zijn de afgelopen drie jaar vier op de vijf wapenbezitters gecontroleerd, terwijl iedereen dus een huisbezoek zou moeten hebben gehad. Adviseur Korpscheftaken Toon Moeskops van de Nationale Politie erkent dat het toezicht tekortschiet.

"Als je naar cijfers kijkt, klopt dat. We moeten er meer werk van maken om bij te trekken, maar we moeten het ook niet negatiever maken dan het is. Het leeuwendeel van alle wapenbezitters heeft een huisbezoek gehad", verklaart hij tegenover het AD.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Volgens Moeskops gaat het mis doordat de huisbezoeken meer een neventaak zijn voor wijkagenten. Zij plannen de bezoeken in op momenten dat ze het rustig hebben. Daardoor gebeurt het vaak dat de agenten er geen tijd meer voor hebben.

"We moeten nu planmatig aan de slag", vertelt Moeskops over de oplossing. "Ik heb er vertrouwen in dat we in de toekomst weer onze doelen halen. Dat is eerder ook gelukt." Maar over Weiteveen zegt hij dat geen enkel systeem waterdicht is. "Een honderd procent garantie dat er nooit iets mis gaat, kunnen we niet geven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.