Terug

Volg Hart van Nederland

Ongelukken door gladheid in Nederland: strooiwagen in sloot, vuilniswagens in de problemen

112

16 dec 2022, 06:12

Een strooiwagen is in de nacht van donderdag op vrijdag in Den Haag in de sloot beland. De wagen strooide bij het Carry van Bruggenhof (Moerwijk) zout op het spekgladde fietspad toen hij weggleed en van de oever afreed.

Het voertuig belandde met zijn cabine in het water. De chauffeur bleef ongedeerd en wist op eigen kracht uit de wagen te komen, aldus de politie.

In het Zeeuwse Kapelle kwam een auto op de kop in een sloot terecht. Een 50-jarige vrouw kwam daarbij om het leven.

Vuilniswagens hebben moeite

Het legen van vuilcontainers gaat door de gladheid moeilijker dan gebruikelijk. In sommige gemeenten blijven de vuilniswagens binnen. Andere gemeenten waarschuwen dat de ronde langer kan duren dan gebruikelijk, en dat mensen hun container dus niet te vroeg weer binnen moeten zetten.

In delen van de gemeente Noardeast-Fryslân komt de vuilniswagen vrijdag niet langs. De ronde wordt uitgesteld naar maandag. Dit geldt onder meer voor dorpen als Burdaard, Ferwert, Hallum en Holwerd, en een wijk in Dokkum. Vlissingen laat weten dat het ophalen van het vuilnis langer duurt dan anders, maar dat de containers wel vrijdag nog worden geleegd.

De Zuid-Hollandse gemeente Pijnacker-Nootdorp waarschuwt dat de vuilniswagens niet overal bij de containers kunnen komen. "Het is hierdoor mogelijk dat de afvalcontainers later moeten worden geleegd. Dat kan later vrijdag zijn, maar ook eventueel op een andere dag. Dus laat je container staan tot deze is geleegd."

Ambulance in de problemen

Ook een ambulance kwam in Moerwijk door de gladheid in de problemen. De banden van het voertuig slipten op het met een laag ijs bedekte wegdek van de Minstreelstraat, meldt Regio15.nl. De brandweer moest helpen de ambulance te bevrijden.

Elders in het land leidde de gladheid eveneens tot ongelukken. In verschillende plaatsen belandden auto's in het water en in Delft botste een auto tegen de muur van een flatgebouw. Op het knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en A28 samenkomen, gebeurden meerdere ongelukken.

Of er door de gladheid meer ongelukken zijn gebeurd dan anders, kon de ANWB vrijdagochtend niet zeggen. "Vooral op binnenwegen zijn wel wat ongelukken gebeurd", aldus een woordvoerder. Volgens de ANWB zijn de doorgaande wegen goed gestrooid, maar kan het op de binnenwegen nog erg glad zijn.

Busuitval

De gladheid heeft vrijdagochtend ook invloed op het busverkeer. Connexxion meldt dat wegens gladheid het busvervoer in Zeeland is ontregeld. "Veel bussen rijden niet. Houd de website in de gaten voor de meest actuele reisinformatie", twittert Connexxion.

Busreizigers in het noorden van het land moesten er rekening mee houden dat hun bus uit zou vallen. Arriva meldde rond 06.30 uur dat er in de regio Noord vanwege extreme gladheid geen bussen vanuit Leeuwarden reden. Inmiddels is de dienstregeling hervat.

Code geel

Door bevriezing van natte weggedeelten kan het op veel plaatsen nog altijd verraderlijk glad zijn, waarschuwt het KNMI. Daarom geldt voor het hele land met uitzondering van de Waddeneilanden sinds 02.00 uur vrijdagochtend code geel.

Op veel wegen in het land hebben strooiwagens van Rijkswaterstaat afgelopen avond en nacht zout gestrooid. Sinds donderdagavond hebben de wagens gezamenlijk ruim 5 miljoen kilo zout gestrooid en ruim 75.000 kilometer gereden. "Ga je op pad? Wees extra alert en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan", zegt Rijkswaterstaat vrijdagochtend.

De gladheid houdt tot het einde van de ochtend aan.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Regio 15

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.