Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds vaker hout gejat in bossen, mogelijk vanwege de energiecrisis: 'Mensen worden inventief'

112

13 jan 2023, 22:30

In tijden van energiecrisis zoeken mensen steeds vaker naar alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Sommige mensen zoeken nu zelf naar hout in het bos om thuis de houtkachel te kunnen stoken. Dat merken ook de groene boa's. "We merken dat het aantal diefstallen vanuit bossen en natuurgebieden toeneemt. We zien zelfs mensen die kinderwagens volladen met hout", vertelt boa Arnoud Jakobs aan Hart van Nederland.

Hout meenemen uit bossen is een jaarlijks terugkerend iets. Al lijkt het dit jaar wel vaker dan anders te gebeuren. Arnoud Jakobs is een van de 2.500 groene buitengewoon opsporingsambtenaren die Nederland telt. Hij en zijn collega’s beschermen onder andere het bos tegen stelen van en uit het natuurgebied. "We zien een stijgende lijn in het aantal keren dat hout wordt meegenomen", vertelt Jakobs. Volgens hem komt dat niet alleen door de hoge energieprijzen, maar ook door de stijgende houtprijzen. "Een kuub hout kost nu 300 euro, terwijl dat voorheen maar 100 euro was", vertelt Jakobs. "Mensen worden inventief."

Ook bij de professionele kap vindt er diefstal plaats. Bij professionele kap worden bomen met vergunning gekapt bedoeld voor de hout- en papierindustrie. Voordat het transport naar de fabrieken plaatsvindt, stelen mensen hout van het transport af.

Bos van iedereen

Mensen die takken of hout stelen uit het bos denken vaak dat het kan en mag, omdat het bos van iedereen of juist van helemaal niemand is, weten de groene boa's. Maar stelen uit een natuurgebied is weldegelijk strafbaar en je kan er zelfs een strafblad voor krijgen. "Het is een misdrijf. Officieel moet je eerst toestemming vragen aan de eigenaar voordat je het bos ingaat en zomaar hout meeneemt", legt boswachter Sjaak Smits uit. Er is geen vaste boete, maar de officier van justitie bepaalt de hoogte van het bedrag. "Het is voordeliger om gewoon een kuub hout te kopen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.