Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders vorig jaar slachtoffer van huiselijk geweld

112

13 jan 2023, 18:28

Ruim een miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben in 2022 te maken gehad met een of meerdere vormen van huiselijk geweld. 1,3 miljoen om precies te zijn, wat neerkomt op 9 procent van de bevolking. 6 procent werd zelfs structureel slachtoffer.

Die cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Er valt helaas geen daling in de cijfers mede te delen. Als men terugkijkt naar 2020 is het getal namelijk nagenoeg hetzelfde gebleven, toen zei 8 procent van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder ermee te maken hebben gehad. In het overgrote deel van de gevallen is huiselijk geweld van niet-seksuele aard.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Er werd bij het onderzoek ook gekeken naar mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag: 1,8 miljoen Nederlanders (13 procent van de bevolking) hebben daar afgelopen jaar mee te maken gehad. Dit is meer dan tijdens de vorige meting, tevens de eerste, over 2020. Toen was dat nog 11 procent. Die stijging is voornamelijk toe te schrijven aan het toegenomen aantal meldingen van seksuele intimidatie.

Offline seksueel grensoverschrijdend gedrag is het meeste voorgekomen, gevolgd door online seksuele intimidatie, en daarna fysiek seksueel geweld. Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent, leeftijd 18 tot 24 jaar) was naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij mannen in dezelfde leeftijdsgroepen was dit 15 procent.

Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma heeft een podcast gemaakt over femicide. Voorafgaand aan vrouwenmoord is er vaak sprake van huiselijk geweld. Luister hier de meest recente aflevering:

Luister naar Vrouwenmoord via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Foto ter illustratie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.