Terug

Volg Hart van Nederland

Rijleraar vernedert leerlingen en zet ze onder druk na negatieve media-aandacht

112

24 dec 2022, 15:47

De rijschoolhouder uit Noordwijkerhout die vrijdag zijn verhaal deed bij Hart van Nederland over de vele klachten aan zijn adres en niet nagekomen beloftes, heeft leerlingen onder druk gezet, vernederd en zelfs bedreigd. Dat vertellen gedupeerden aan Hart van Nederland.

Verschillende leerlingen en ouders hebben zich de afgelopen tijd verenigd om een vuist te maken tegen Autorijschool Sassenheim. Allen hebben ze vergelijkbare verhalen: ze zoeken een goede rijschool, komen vanwege positieve recensies uit bij deze rijschool, maken een proefles en kopen een lespakket voor dertig of meer lessen. Dat kost al gauw 1.700 euro. Maar als het geld is overgemaakt beginnen de problemen: rijleraar Moes zegt afspraken af, zegt dat hij ineens op vakantie is of dat zijn auto stuk is. Vervolgens krijgen de gedupeerden hun geld niet terug, ook al gaan de lessen niet door.

Zelf geeft de rijschoolhouder als verklaring aan Hart van Nederland dat hij in februari een hartaanval heeft gehad, dat zijn pand was ingestort, dat hij corona had en in het ziekenhuis lag. Volgens hem komen de klachten uit die periode, maar gedupeerden zeggen dat er niks klopt van zijn weerwoord. Zo zou hij in februari nog steeds door zijn gegaan met lesafspraken maken ondanks dat hij een hartaanval zou hebben gehad, en zijn er gedupeerden die in heel andere delen van het jaar van hem lessen hebben gevolgd.

Vernedering

Uiteindelijk lukt het gedupeerden na een paar maanden maar één of enkele keren om echt les te krijgen. En die lessen zijn dan volgens gedupeerden ineens heel anders dan de proeflessen. Waar Moes bij de proefles zich nog als heel aardig voordoet, begint zich een ander karakter te tonen tijdens de lessen, aldus gedupeerden. Een moeder van een van de leerlingen vertelt hoe hij haar dochter vernederde. "Hij vroeg aan mijn dochter: 'Heb je iets gebruikt, zit je aan de drugs? Je hebt geen talent'", vertelt ze. "Hij maakte het zelfvertrouwen van mijn dochter helemaal kapot."

Neprecensies

Ook zet hij volgens gedupeerden mensen onder druk om goede recensies te plaatsen. Plaatsen mensen een negatieve recensie, dan volgen dreigementen. "Je speelt met vuur", kreeg een van de gedupeerden als bericht. "Je hebt geen idee met wie je te maken hebt, ik zou maar heel snel de review eraf halen."

Op Facebook en Google heeft de rijschool veel positieve recensies, maar bij nadere bestudering is te zien dat deze nep zijn. Zo werden op één dag in november zes positieve recensies geplaatst, terwijl tot die tijd in totaal slechts elf recensies waren geplaatst, de meerderheid negatief. De recensies werden ook allemaal geplaatst door nepprofielen: van 'Gerald Carson' met een selfie van een tienermeisje tot 'Kate McBride' die in New Hampshire woont en bij Facebook zou werken. De recensies zijn ook allemaal twee regels lang en worden afgesloten met een Nederlandse naam die niet overeenkomt met het profiel, zoals 'Mariska', 'Mike' of 'Bart'. Een ruime maand later staan de recensies er nog steeds.

Madelein

Er is één recensie die op de specifieke dag in november wordt geplaatst, van ene 'Madelein van der Voort'. Ook hier lijkt het om een nepprofiel te gaan, maar er is wel aandacht in gestoken. Zo staat er als woonplaats Leiden en is er zelfs een relatiestatus aangemaakt. Het profiel 'Madelein' heeft twee interesses op Facebook: Autorijschool Sassenheim en de pagina 'Ik verhuis naar Tenerife'. De recensie van Madelein spreekt specifiek over Moes en dat hij goede rijlessen geeft.

Maar deze Madelein blijkt van de rijschool zelf te zijn, mogelijk ook een door Moes zelf aangemaakt nepprofiel. In reactie op een negatieve recensie van Angela Torti spreekt Madelein van der Voort namens de rijschool: "We hebben een melding gedaan voor haatzaaien mw Angela Torti. We kennen u niet en hebben nooit met u contact gehad! Ook is er nooit een melding over uw zoon bij ons bekend geweest." Enkele weken later krabbelt 'Madelein' terug en schrijft "Stuur ons even een bericht naar info@autorijschoolsassenheim.nl dan gaan we het even bekijken en komen we met een voorstel zodat we het voor u kunnen oplossen, graag ook de leerling naam bij vermelden." De gedupeerden hebben dit riedeltje al vaker gehoord, en elke belofte om geld terug te storten wordt niet meer geloofd.

Het profiel van Madelein stuurt ook dreigberichten aan verschillende gedupeerden. "Ik timmer je hele gezin in elkaar. Als je nu niet binnen 24 uur de recensie eraf haalt, dan krijg je geen cent", zo krijgt een gedupeerde te lezen. Nadat Omroep West deze week aandacht besteedde aan de autorijschool, wordt gedreigd om met tien man naar het huis te gaan van een van de gedupeerden om verhaal te halen. Het boezemt ook de andere gedupeerden angst in, aangezien de rijschoolhouder weet waar ze wonen. "Het voelt niet fijn, als je als moeder alleen thuis bent met je kinderen", vertelt een moeder van een van de gedupeerden.

Strafrechtelijk onderzoek

Van een van de bedreigingen is inmiddels melding gemaakt bij de politie. "Mochten er meerdere meldingen bij ons binnenkomen, kan bekeken worden of er voldoende is voor een strafrechtelijk vervolg", laat de politie aan Hart van Nederland weten.

Een gedupeerde, de eerder genoemde Angela Torti, heeft begin dit jaar al voor de rechter gestaan om geld terug te krijgen van de rijschoolhouder. Omdat Moes niet kwam opdagen, stelde de rechter Torti meteen in het gelijk, maar veel leverde dat niet op: de bankrekeningen van de rijschoolhouder waren helemaal leeg.

De vrees is dat de gedupeerden straks definitief naar hun geld kunnen fluiten. De rijschoolhouder heeft zaterdag 24 december zijn website offline gehaald, het bedrijf staat nu op Google als 'permanent gesloten'. Gedupeerden denken dat hij met de noorderzon vertrokken is. Sommigen denken dat hij naar Tenerife is. Anderen vermoeden dat hij onder een alias nieuw bedrijfjes gaat oprichten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.