Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter oordeelt: mocht complotdenker David Icke toegang tot land worden ontzegd?

112

19 dec 2022, 07:03

De rechtbank in Haarlem doet maandag om 15.00 uur uitspraak in het kort geding over het inreisverbod dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft opgelegd aan David Icke. De Britse antisemitische complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat.

Icke zou op 6 november spreken op een demonstratie van anti-overheidscoalitie Samen voor Nederland in Amsterdam. Maar daags daarvoor werd hem voor twee jaar de toegang ontzegd tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland.

Volgens de landsadvocaat waren er meer dan genoeg concrete aanwijzingen dat Icke een potentiële dreiging was voor de openbare orde en daarmee mocht de IND hem een inreisverbod opleggen. Volgens jurist Jeroen Pols, die Icke bijstaat, vormt het "een ontoelaatbare inmenging van het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting".

Dat de Brit nu twee jaar geen toegang meer heeft tot de 26 landen in het Schengengebied vinden Pols en Icke "buitenproportioneel". De man kan niet reizen om toespraken te houden of tijdens de kerstdagen zijn schoonfamilie in Nederland bezoeken.

Spanningen

Het verbod is gebaseerd op een rapport van de politie Amsterdam en een dreigingsbeeld van de NCTV. Daaruit zou blijken dat de komst van Icke zou zorgen voor "spanningen voor de openbare orde" door onder meer de aanwezigheid van tegendemonstranten en de oproep tot geweld tegen Icke.

De Britse complotdenker vermoedt dat de Nederlandse regering hem weigerde omdat hij een boodschap zou verspreiden die de overheid niet wil laten horen. Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.