Terug

Volg Hart van Nederland

Racistische teksten geprojecteerd op stadhuis Eindhoven: 'Houd Lampegat blank'

112

21 feb 2023, 07:53

Op het stadhuis in Eindhoven zijn maandagavond racistische leuzen geprojecteerd. In de projectie werden teksten getoond als 'We moeten het voortbestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen'. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem zal later dinsdag aangifte ervan doen bij de politie. 

Ook was de tekst 'Alaaf namens Blank Nederland' en 'Houd Lampegat blank' te lezen. Lampegat is de naam voor Eindhoven tijdens carnaval. De teksten waren rond 22.30 uur enkele minuten te zien.

De burgemeester spreekt in een geschreven reactie zijn afschuw uit: "Racisme heeft niets te zoeken in onze inclusieve stad. Ons carnaval is een feest van iedereen, van verbinding en verbroedering, en dat blijft zo."

De politie meldt dat maandagavond een gebouw tegenover het gemeentehuis is doorzocht maar dat daar niets is gevonden. De politie kijkt met het Openbaar Ministerie hoe en of een onderzoek mogelijk is naar waar de teksten vandaan komen en wie ervoor verantwoordelijk is. Niemand is aangehouden.

Eerdere projecties

Het is niet bekend wie er achter de geprojecteerde teksten zit. Eerder deze maand was er in Amsterdam een antisemitische laserprojectie te zien op het Anne Frank Huis en tijdens de jaarwisseling werden teksten als "White Lives Matter" en "Vrolijk Blank 2023" op de Rotterdamse Erasmusbrug geprojecteerd.

Het is niet duidelijk of de incidenten verband met elkaar houden.

Bekijk in onderstaande video de verbijsterde reacties op de antisemitische laserprojectie op het Anne Frank Huis:

Verbijsterde reacties op laserprojectie Anne Frank Huis: 'Accepteren wij niet'
1:28
Verbijsterde reacties op laserprojectie Anne Frank Huis: 'Accepteren wij niet'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.