Terug

Volg Hart van Nederland

Politie onderzoekt antisemitische laserprojectie op Anne Frank Huis

112

10 feb 2023, 10:11

De politie gaat onderzoek doen naar een video die donderdagavond in een rechts-extremistische Telegram-groep is verschenen. Op de beelden was te zien hoe er een tekst op het Anne Frank Huis werd geprojecteerd.

In de video is te zien dat de tekst 'Anne Frank uitvinder van de balpen' op het huis werd geprojecteerd. De video werd gedeeld op het Telegramkanaal 'The Laser Nazi Bunker'. Met de tekst wordt gesuggereerd dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Het is niet bekend wanneer het voorval heeft plaatsgevonden. De Amsterdamse politie is een onderzoek gestart. De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan van de projectie.

Balpen

In de jaren 60 liet een onderzoeker losse vellen papier in het dagboek achter, die met balpen waren geschreven. De vellen zijn waarschijnlijk per ongeluk erin blijven zitten. Rechts-extremisten zien hierin al jaren het bewijs dat het dagboek nep is, omdat de balpen pas na de Tweede Wereldoorlog werd uitgevonden.

In het filmpje zou ook te zien zijn dat mensen die voor het Anne Frank Huis staan, de projectie zien. Een man wijst boos in de richting waar de laserprojectie vandaan komt en waar er wordt gefilmd.

'Onversneden antisemitisme'

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat in een eerste reactie weten geschokt te zijn. Ze noemt de actie "onversneden antisemitisme". "De politie en het OM doen onderzoek. Ik houd nauw contact met de directie van het Anne Frank Huis, met de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, politie en justitie."

Oud en nieuw

Tijdens oud en nieuw projecteerde een rechts-extremistische groep teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam. Op de brug was toen de tekst 'White Lives Matter' en 'Vrolijk Blank 2023' te lezen. Daarnaast was er ook een verwijzing naar een antisemitische site zichtbaar.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.