Terug

Volg Hart van Nederland

Politiecommandant: 'Boerenactiegroep organisatorisch betrokken bij rellen'

Politiecommandant: 'Boerenactiegroep organisatorisch betrokken bij rellen'

112

2 juli 2022, 08:29

De politie vermoedt dat een organisatie verantwoordelijk is voor de recente uit de hand gelopen boerenacties. De acties worden op hoog organisatorisch niveau besproken, zegt nationaal commandant van de politie Willem Woelders in gesprek met NU.nl. Het is niet duidelijk om welke organisatie het gaat.

Eerder deze week lieten Farmers Defence Force en Agractie weten niets te maken te hebben met de recente onrust. De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO, de grootste boerenorganisatie van Nederland) nam afstand van de wilde boerenacties.

Sinds maandag zijn al twintig relschoppers gearresteerd en enkele honderden boetes uitgedeeld, blijkt uit cijfers van de politie.

Radicalisering

"Als je naar de acties kijkt, dan kan je alleen maar concluderen dat het onderling is afgesproken. Dit gebeurt niet zomaar", aldus Woelders. Maar het is voor de politie moeilijk om dat te bewijzen, beaamt hij. "Het probleem is dat je heel weinig informatie daarover naar buiten krijgt."

Woelders wijst onder meer op de incidenten bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal en de plannen van de boeren om gearresteerde boeren in Apeldoorn uit de cel te halen. Volgens hem zijn de acties sinds maandag omgeslagen in radicalisering.

"Het is zorgelijk dat betogers over grenzen heen gaan met bedreigingen en openlijke geweldpleging", vertelt Woelders aan NU.nl. Hij zegt dat onder meer particuliere afsleepbedrijven bedreigd zijn door boeren nadat hun trekker in beslag werd genomen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.