Terug

Volg Hart van Nederland

Agenten boos om gratie voor Frank Masmeijer: 'Hoe kan dit?'

112

20 juli 2022, 14:31

Politiemensen zijn boos en verontwaardigd dat oud-presenator Frank Masmeijer (60) gratie heeft gekregen. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) wil dat het bekend wordt gemaakt wat de motivatie is voor de gratieverlening.

Het regent volgens Struijs al de hele dag telefoontjes van boze agenten en rechercheurs. "Dit hebben we niet aan zien komen", aldus de vakbondsman. Masmeijer zat een straf van negen jaar uit wegens cocaïnesmokkel in België, maar kwam door een besluit van koning Willem-Alexander anderhalf jaar eerder vrij uit de gevangenis.

De voormalige quizmaster is al sinds 15 juni op vrije voeten, maar maakte zijn vrijlating pas woensdag in De Telegraaf bekend. Voor politiemensen was het niet leuk opstaan met dit nieuws, aldus Struijs. "Masmeijer was aangenaam verrast door de gratieverlening, politiemensen zijn onaangenaam verrast."

Masmeijer werd in 2014 opgepakt door de Belgische politie op verdenking van het smokkelen van 467 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Ook werd de Nederlander verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Na tien maanden voorarrest kwam hij met een enkelband thuis te zitten in afwachting van zijn rechtszaak.

De oud-presentator bleef in de media ontkennen. Toch werd hij in oktober 2017 door de Belgische justitie veroordeeld tot acht jaar cel en een geldboete. Masmeijer ging in hoger beroep en kreeg in 2019 een negen jaar cel en een hogere boete opgelegd. Eind vorig jaar werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland.

Weinig begrip voor beslissing

"We hebben het niet over winkeldiefstal, maar over cocaïnehandel in België", benadrukt hij. Volgens hem past de gratieverlening dan ook niet binnen het maatschappelijk debat over de georganiseerde misdaad. "Hier wordt gratieverleend in een hele zware zaak met veel publieke aandacht. Wat betekent dit voor andere mensen die in de bajes zitten?"

De NPB-voorzitter merkt onder agenten en burgers veel ongerustheid over de motivatie achter het vrijlaten van de drugssmokkelaar. "Laten we die in godsnaam gaan bekendmaken. Ook Belgische agenten willen weten hoe dit kan", hoort hij van collega's over de grens. Masmeijer werd eind vorig jaar overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland.

'Justitie adviseerde tegen'

Minster Franc Weerwind voor Rechtsbescherming geeft woensdag vooralsnog geen gehoor aan die oproep. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid verwijst naar het gerechtshof dat het gratieverzoek beoordeeld heeft. Het departement doet volgens hem geen uitspraken over individuele zaken.

Bij gratieverzoeken geven een rechter en het Openbaar Ministerie (OM) afdvies, waarna de minister uiteindelijk de knoop doorhakt. Diens woordvoerder laat weten dat het advies van het gerechtshof "altijd leidend" is. "De minister moet met een hele goede motivatie komen om dat naast zich neer te leggen."

Het OM heeft echter geadviseerd om geen gratie te verlenen aan Masmeijer, bevestigt justitie na berichtgeving hierover door RTL Boulevard. Het gerechtshof zag daarentegen geen reden om negatief te oordelen over zijn vrijlating. De motivering van beide partijen is geheim omdat het proces plaatsvindt achter gesloten deuren.

Rol van koning Willem-Alexander

Een besluit om gratie te verlenen wordt ook ondertekend door koning Willem-Alexander. Maar ook de Rijksvoorlichtingsdienst wil over deze zaak geen inhoudelijke mededelingen doen. De handtekening van het staatshoofd onderschrijft slechts dat een besluit "volgens de geldende procedures en wet- en regelgeving tot stand is gekomen".

Volgens de Raad voor de rechtspraak is gratieverlening door de koning niet uitzonderlijk. Per jaar zijn er tientallen gevallen van mensen waarbij hun opgelegde straf door een rechter worden kwijtgescholden.

Vorig jaar werden er 657 gratieverzoeken gedaan, waarvan er 131 werden verleend. In 2020 daarvoor werden 87 van de 558 gratieverzoeken ingewilligd.

Voorzitter Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt een gratieverlening maar enkele keren te hebben meegemaakt. "Dan ging het bijvoorbeeld om mensen die terminaal ziek waren en hun laatste maanden of weken in vrijheid mochten doorbrengen", legt hij uit. "Daar hebben politiemensen wel begrip voor."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.