Terug

Volg Hart van Nederland

Politie moet ander werk laten liggen door onrust bij WK-wedstrijden Marokko

112

14 dec 2022, 09:07

Het inzetten van de politie na WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal zorgt ervoor dat ander politiewerk soms blijft liggen. Ook leidt het tot aangiftes die iets langer blijven liggen en tot minder zichtbaarheid van politie in de wijk. Dat meldt de politie op de dag dat Marokko in Qatar tegen Frankrijk strijdt om een plekje in de finale van het WK.

De politie laat weten zich op alle scenario's voor te bereiden, nadat er na eerdere wedstrijden van het Marokkaanse team rellen uitbraken in verschillende steden zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. "De politie hoopt vooral dat de sfeer goed blijft en dat de fans zich rustig houden."

Keuzes

De inzet van de politie komt in een periode waarin het zich naar eigen zeggen opmaakt voor "de grootste operationele inzet van het jaar: oud en nieuw." Dit allemaal na een jaar "waarin de politie al talloze demonstraties heeft gefaciliteerd en sommige moest begrenzen", tijdens corona. Over het werk dat mogelijk blijft liggen door de inzet, zegt de politie: "Politiewerk is voortdurend keuzes maken. Zoals bij dit WK-voetbal."

Overigens laat de politie weten dat het niet voor het eerst is dat ze zich op deze manier voorbereidt op voetbalwedstrijden. "Bij de wedstrijden van Nederland op het WK in 2010 en 2014 was de politie-inzet mogelijk nog groter dan bij dit WK."

Jongerenwerkers en buurtvaders

Behalve op woensdagavond, speelt het Marokkaanse voetbalteam ook nog de finale of de troostfinale komend weekend. Om de sfeer goed te houden na de wedstrijden krijgt de politie naar eigen zeggen in verschillende steden hulp van jongerenwerkers en van de Marokkaanse gemeenschap, waar buurtvaders en -moeders toezicht houden. De politie maakt daarnaast gebruik van het netwerk rond wijk- en jeugdagenten.

Na de vorige WK-wedstrijden van Marokko moest de politie op enkele plaatsen stevig ingrijpen. Onder de feestvierders mengden zich toen groepen die "uit waren op een confrontatie met de politie en daarbij met zwaar explosief vuurwerk en stenen gooiden", aldus de politie, die veel mensen aanhield.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.