Terug

Volg Hart van Nederland

Politie kijkt terug op 'intensieve' jaarwisseling: meerdere agenten gewond, maar geen grote ongeregeldheden

Politie kijkt terug op 'intensieve' jaarwisseling: meerdere agenten gewond, maar geen grote ongeregeldheden

112

1 jan 2023, 11:59

De politie is het nieuwe jaar begonnen met geweldincidenten waarbij meerdere politieagenten gewond raakten. Zo werden sommigen bekogeld met zwaar vuurwerk, met verwondingen en gehoorschade als gevolg. Massale openbare ordeverstoringen bleven uit.

Afgelopen nacht moest de politie naar eigen zeggen, te vaak in actie komen om hulpverleners te assisteren bij bijvoorbeeld het blussen van branden. Korpschef Henk van Essen is er klaar mee: "De vuurwerktraditie is er één geworden waarbij er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen. Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden".

Ook zegt hij: "De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega’s zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar".

Vuurwerkregels

Op meerdere plekken in het land zijn verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de incidenten tegen politie en hulpverleners.

Grote incidenten zijn voorkomen maar volgens Van Essen zou het nog beter kunnen: "Ik zie ook dat een groot deel van Nederland er een feestelijke avond van gemaakt heeft. In meerdere politieregio’s bleven grote incidenten uit. Eenduidige vuurwerkregels kunnen in de toekomst bijdragen aan een feestelijk verloop van de jaarwisseling".

Meer geweld

Hoewel de afgelopen twee jaarwisselingen allerlei coronamaatregelen golden, steeg het aantal gevallen van geweld tegen politieagenten. Zowel in 2021-2022 als 2020-2021 noteerde de politie 97 incidenten.

In de laatste jaarwisseling voor het uitbreken van de coronapandemie ging het om 82 gevallen, tijdens oud en nieuw van 2018 op 2019 nog om 59. Uit de meest recente jaarwisselingsrapportage van de politie valt op te maken dat het vooral gaat om belediging, mishandeling en vuurwerkgerelateerd geweld.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.