Terug

Volg Hart van Nederland

Politie afgelopen jaarwisseling: minder vaak in actie, maar wel meer arrestaties

112

6 jan 2023, 18:32

De politie moest afgelopen jaarwisseling minder vaak in actie komen dan bij voorgaande jaren. Volgens de jaarwisselingsrapportage van de politie werd de politie bij 14.806 incidenten ingeschakeld, een afname van bijna 20 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vier jaarwisselingen. Wel werden er meer mensen aangehouden, 771 arrestaties tegen gemiddeld 709 tijdens de afgelopen vier jaar.

Er waren vooral minder vuurwerkincidenten (-51,7 procent), vernieling (-33,5 procent) en overlast (-19,2 procent). Het is niet duidelijk in hoeverre de daling het gevolg was van de politie-inzet. "Ook het regenachtige weer tijdens de eerste helft van de avond kan een rol hebben gespeeld", aldus Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie. "Ook hebben we door intensieve opsporing een recordhoeveelheid verboden vuurwerk van de straat gehouden", aldus De Meij.

Stijging van aantal misdrijven

De 771 arrestaties waren voornamelijk wegens verstoring van de openbare orde en rijden onder invloed. De politie noemt deze toename "verklaarbaar", aangezien de afgelopen twee jaarwisselingen vanwege coronamaatregelen onder meer de horeca dicht was.

Bij het Openbaar Ministerie zijn er uiteindelijk 161 mensen aangeleverd vanwege misdrijven tijdens de jaarwisseling. Dat is een daling van 15 procent vergeleken met 2021, toen ging het om 190 verdachten. In de meeste zaken gaat het om geweld tegen hulpverleners, andere mensen of goederen. In elf gevallen gaat het om vuurwerkzaken.

Veel geweld tegen hulpverleners

"Ik kan onmogelijk met een tevreden gevoel terugkijken", zegt De Meij over de drukste avond van het jaar voor de politie."Daarvoor heb ik te veel ellende gezien en te veel geweld tegen hulpverleners." In totaal kregen 155 agenten te maken met geweld, bijvoorbeeld doordat ze bekogeld werden met zwaar vuurwerk. Dat leidde tot verwondingen en gehoorschade.

In Den Haag moesten ruim tien agenten tijdens de jaarwisseling naar het ziekenhuis. "Wij zien een lichte daling in verdachten als het gaat om geweld tegen hulpverleners. Zo waren het er vorig jaar 89.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.