Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders verongelukte Shana willen minimumstraf voor veroorzakers dodelijke ongelukken

112

20 dec 2022, 17:08

De ouders van de 22-jarige Shana Leurs starten een petitie om de minimumcelstraf voor veroorzakers van dodelijke verkeersongevallen fors omhoog te krijgen. Shana werd vorig jaar maart in Amsterdam doodgereden door de 21-jarige Mohamed L., die daar vorige week voor werd veroordeeld.

Tot grote verbazing van Shana's ouders kreeg hij zes maanden celstraf en een rijontzegging van twee jaar opgelegd van de rechter. Shana's vader Ivar is woedend. "Wij kunnen het hier niet bij laten zitten. Ondanks dat ik weet dat het voor ons te laat is", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Roekeloos rijgedrag

Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar cel en vijf jaar rijontzegging tegen L., omdat hij bijna 100 kilometer per uur reed op een weg waar hij maar 50 mocht en zijn telefoon zou hebben gebruikt. Maar de rechter achtte het gebruik van de telefoon niet bewezen. Daarom kon hij niet worden veroordeeld voor roekeloos rijgedrag.

Shana's ouders waren in de rechtszaal ontroostbaar en beloofden toen al dat ze het er niet bij zouden laten zitten. "Geen enkele straf is hoog genoeg", zegt Ivar. "Al zouden ze hem levenslang opsluiten, daarmee verminder je niet het verdriet dat ik en mijn vrouw dagelijks ondervinden. De pijn van binnen is er altijd en die zal ook niet meer weggaan."

"Ze hebben het mooiste weggenomen wat ze kunnen doen: mijn dochter. Ik heb alleen nog de herinneringen. Dat is triest om te zeggen van iemand die 22 jaar was en vol in het leven stond. We zullen nooit kleinkinderen krijgen, nooit een trouwerij krijgen, nooit een huis samen inrichten omdat ze gaat samenwonen. Dat zal bij ons nooit voorkomen. Dat geeft gewoon een pijn die niet te dragen is. Daar wordt helemaal niet naar gekeken. Niet door de rechter, niet door de wetgeving. Vandaar nu de petitie", legt Ivar uit.

Minimaal vier jaar

"Nu is alleen gezegd: je hebt te hard gereden. Maar dat hij daarmee een mensenleven heeft weggevaagd, wordt buiten beschouwing gelaten." De ouders van Shana zouden een minimale straf van vier jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk passend vinden. "Dat is nog te laag voor het wegnemen van een leven, maar daarmee laat je wel zien dat je het serieus neemt. Daarmee geef je het signaal af dat ze er niet mee weg kunnen komen."

Daarnaast hoopt het stel mensen meer bewust te maken van hun verkeersgedrag. "Dat geldt ook voor de voetganger en de fietser, maar ook voor de automobilist. Dat er maar één telefoontje minder zal komen met de verschrikkelijke boodschap die wij hebben ontvangen. Vanaf dat moment verandert je leven in een nachtmerrie waar je nooit meer uitkomt."

"Ik hoop dat het voor toekomstige slachtoffers en nabestaanden hulp gaat bieden om er enigszins rust in te vinden. Want met dit antwoord en met deze uitspraak kunnen wij die rust niet vinden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.