Terug

Volg Hart van Nederland

Opruimen afgebroken windmolen in Zeewolde is begonnen

112

5 jan 2023, 13:07

Vattenfall is donderdag begonnen met het opruimen van de ravage die is ontstaan door de afgebroken windmolen in Zeewolde. De windturbine was een ouder model en stond na een foutmelding dinsdagavond stil. Het waaide hard, maar het is nog niet duidelijk of de windmolen daardoor is geknakt. Het opruimen kan een paar dagen duren.

De brokstukken worden opgeslagen, zegt een woordvoerder van energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van het windmolenpark. "Zo kunnen we onderzoek doen naar de oorzaak van het incident", zegt hij. Dit onderzoek neemt waarschijnlijk een paar weken in beslag.

Voorlopig zijn de andere zestien windmolens die rond dezelfde tijd in het park zijn geplaatst, stilgezet. "Deze gaan we ook controleren", zegt de woordvoerder. Het is onduidelijk wanneer de zestien weer aan gaan. "We willen eerst iets meer weten over wat er met de afgebroken windmolen is gebeurd."

Richtlijnen voor keuringen gevolgd

Donderdag is emeritus hoogleraar windenergie aan de TU Delft Gerard van Bussel in de Volkskrant kritisch over de regel dat de eigenaar van de windmolen zelf verantwoordelijk is voor de inspectie ervan. De Vattenfall-woordvoerder benadrukt dat het bedrijf de richtlijnen voor keuringen volgt. "Hiervoor huren wij bedrijven in die gespecialiseerd zijn in de inspectie. Bovendien hebben wij er ook alle belang bij dat de windturbines goed werken."

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.