Terug

Volg Hart van Nederland

Koningsdag is ook feestdag voor zakkenrollers: 'Ze zijn hongerig om hun slag te slaan'

112

27 apr 2022, 20:58

Na twee lange coronajaren viert Nederland weer zoals vanouds feest, nu op Koningsdag en volgende week met Bevrijdingsdag. Lekker hutjemutje in de massa: het is dé kans voor zakkenrollers om toe te slaan. De politie roept daarom op om extra alert te zijn.

Jaime van Gastel, bekend door zijn YouTube-kanaal Boevenspotter, weet als geen ander hoe dieven te werk gaan op straat. "Het is oppassen geblazen", waarschuwt de boevenspotter op Koningsdag bij Hart van Nederland. "De dieven zijn uitgehongerd en hongerig om hun slag te slaan."

Inhaalslag maken?

Het aantal gevallen van zakkenrollerij neemt de laatste jaren af, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Tien jaar geleden kwamen er nog bijna 39.000 meldingen binnen, in 2019 waren dat er nog 'slechts' zo'n 13.500. Door de coronacrisis daalde het aantal nóg sneller: naar 7.140 registraties in 2020 en 5.735 gevallen vorig jaar.

De verwachting is dat criminelen daarom nu een inhaalslag willen maken. Politieagente Kim van der Weij roept feestvierders daarom op extra alert te zijn. "Ben je nou aanwezig op drukke plekken als parken, festivals of straten waar steeds meer mensen bij elkaar komen, let dan alsjeblieft goed op je spullen. En hou in de gaten waar je alles bij je draagt."

Van der Weij doet bovendien de oproep aan het publiek om ook goed op de personen om je heen te letten, zeker in mensenmassa's. "Let op elkaar. Wees je bewust dat er ook mensen aanwezig zijn die andere intenties hebben en dus jouw spullen weg kunnen nemen", waarschuwt ze.

'Doe altijd aangifte'

En wie denkt dat zakkenrollers het vooral gemunt hebben op geld heeft het mis. "Je merkt dat ze zich nu vooral richten op mobiele telefoons", ziet Van Gastel in de 'praktijk' gebeuren. Ook volgens Van der Weij zijn smartphones momenteel 'in' bij dieven. "Die zijn heel erg gewild, maar denk ook aan je portemonnee."

Mocht je onverhoopt toch slachtoffer worden van een zakkenroller, doe dan altijd aangifte, roept de politieagente op. "Denk niet bij jezelf: dit heeft geen zin. Want wij kunnen zo namelijk wel in beeld brengen waar alles zich afspeelt en als we spullen terugvinden dan kunnen we dat terug-rechercheren naar de desbetreffende eigenaar."

Diepe zakken

De tip die boevenspotter Van Gastel feestvierders nog wil meegeven is om waardevolle spullen vooral thuis te laten. "Zorg ook voor diepe zakken en weet dat de zakkenrollers de makkelijke slachtoffers eruit pakken. Let er dus op dat je tas niet openstaat", benadrukt de zakkenrollerexpert tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.