Terug

Volg Hart van Nederland

Bevrijdingsfestivals niet meer overal gratis: 5 euro toegang in Groningen

nieuws

21 apr 2022, 23:32

Over twee weken vieren we onze vrijheid, op 5 mei worden er door het hele land bevrijdingsfestivals georganiseerd. En die waren altijd gratis te bezoeken. Daar komt, tot groot ongenoegen van met name de Groningers, verandering in.

Want in Groningen moet je dit jaar vijf euro neerleggen om toegang te krijgen tot het festivalterrein. En daarmee hebben ze in Groningen een unicum te pakken. In de rest van het land blijven de festivals namelijk wél gratis.

De afgelopen weken is er discussie ontstaan over het plan. Volgens de organisatie is het nodig om de mogelijke klappen van "het kwetsbare verdienmodel" op te kunnen vangen.

Festival in slecht weer

Ebel Jan van Dijk, Directeur Bevrijdingsfestival Groningen zegt dat het plan tot stand is gekomen in samenspraak met veel andere partijen zoals de gemeente, Stichting Vier 5 Mei en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Veel van onze inkomsten zijn afhankelijk van onze bezoekers. Als we slechte editie hebben door bijvoorbeeld door slecht weer, zitten we in het rood", vertelt Van Dijk. "De laatste editie, in 2019, hadden we last van slecht weer. Nu moeten we dus kijken hoe we dit festival goed en toegankelijk kunnen produceren. Dat geldt nu voor Groningen maar eigenlijk ook voor de andere festivals, vandaar deze proef."

Ook vindt Van Dijk dat mensen zich niet moeten verkijken op de kosten die het organiseren van zo'n festival met zich meebrengt. "Je moet beveiliging regelen, de techniek in de cultuursector, die al duurder is geworden door de coronacrisis, en de artiesten. Die moet je allemaal betalen. Als we een gat in de begroting hebben kunnen we volgende keer het festival niet eens organiseren."

'Vrijheid vieren moet ook vrij zijn'

Margrieke Hoornstra en Sander van der Leeuw van de Groningse band Waterleaf zijn een petitie begonnen om hun onvrede te uiten en zien de entreekosten voor het Bevrijdingsfestival in de Stad graag verdwijnen. "De vrijheid vieren moet wat ons betreft gratis blijven en vrij toegankelijk, zeker in deze tijd en met de oorlog in Oekraïne. Het is vreemd om daar nu een prijskaartje aan vast te plakken", begint zangeres Margrieke. "Het gaat niet eens om die vijf euro, het gaat om het principe", vult gitarist Sander aan. "Daarnaast is voor veel mensen die vijf euro een drempel om niet naar het festival te gaan."

Met de petitie wil de band niet met het vingertje naar de organisatie wijzen. "Er moet een algemene oplossing komen." Ondanks de petitie loopt de kaartverkoop beter dan gehoopt: "Er zijn nu al 10.000 kaarten verkocht, en we zien dat het nog aantrekt", vertelt directeur Van Dijk. In totaal is er ruimte voor 50.000 feestvierders op het festival. "We zitten nu al op twintig procent, dat is ontzettend goed nieuws."

Nederland verdeeld over plan

Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 mensen blijkt dat een krappe meerderheid (46 procent) niet bereid is om geld neer te leggen voor een kaartje voor het festival. 44 procent heeft daar geen moeite mee en 10 procent heeft er geen mening over of weet het nog niet. Opvallend is dat vooral jongeren een paar euro over hebben voor een kaartje. In de groep onder de 30 jaar heeft ruim de helft (52 procent) een paar euro over om toegang te krijgen tot het festival. Bij mensen boven de 50 jaar is dit nog maar 41 procent.

De petitie is woensdag online gezet en is inmiddels al ruim 1500 keer ondertekend. Kaartjes voor het festival zijn vanaf nu voor 5 euro per stuk (exclusief servicekosten) te bestellen op de site van het festival. Voor mensen onder de 12 jaar en voor houders van een Stadjerspas is de entree nog wel gratis.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.