Terug

Volg Hart van Nederland

OM in hoger beroep in zaak tegen kruisboogschutter

112

4 jan 2023, 18:25

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30). De rechtbank veroordeelde K. tot tbs met dwangverpleging, terwijl het OM daarnaast ook 22 jaar cel had geëist.

De 30-jarige K. stak op 17 september 2021 twee vrouwen neer in zijn flat. De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen.

Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde. Ook bedreigde K. een politieman van de Dienst Speciale Interventies, door zijn kruisboog op hem te richten voordat die hem uitschakelde met een schot in de borst.

Levensgevaarlijke drugsgebruiker

De rechtbank in Almelo oordeelde op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was door een langdurige psychose. Er is ook gekeken of zijn drugsgebruik de psychose heeft veroorzaakt, maar volgens de rechtbank was dat niet het geval. K. kon door door de ernst en de lange duur van zijn stoornis de gevolgen van zijn drugsgebruik niet overzien, redeneerde de rechtbank.

De nabestaanden van de doodgestoken vrouwen noemen het een juiste beslissing van het OM om de zaak aan het gerechtshof voor te leggen. Zij reageerden hevig geëmotioneerd en boos op het vonnis, omdat K. geen gevangenisstraf opgelegd kreeg.

"Het is mijn cliënten duidelijk dat de verdachte een levensgevaarlijke drugsgebruiker was die onder invloed blijkt te zijn geweest van lsd toen hij hun geliefde familieleden doodstak. Hij wist hoe gevaarlijk hij kon worden onder invloed van lsd en blijkt bewust de keuze te hebben gemaakt om drugs te gebruiken", zegt hun advocaat Sébas Diekstra. Voor de nabestaanden "kan de conclusie niet anders zijn dan dat de daden aan de verdachte zijn toe te rekenen. Van volledige ontoerekeningsvatbaarheid kan dan ook geen sprake zijn."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.