Terug

Volg Hart van Nederland

OM en NFI willen DNA van genealogische databanken gebruiken voor cold cases

OM en NFI willen DNA van genealogische databanken gebruiken voor cold cases

112

6 mrt 2023, 11:09

Het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen particuliere, genealogische DNA-databanken gebruiken voor het oplossen van ernstige strafzaken die zijn vastgelopen. In de Verenigde Staten heeft deze opsporingsmethode al geleid tot een doorbraak in zo'n 550 cold cases, aldus het OM. In Nederland wordt eerst nog de rechter-commissaris gevraagd of dit mag.

Het OM en het NFI willen deze opsporingsmethode gebruiken in twee cold cases. Het gaat om zaken waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of van een slachtoffer van een misdrijf van wie de politie en het OM nog niet weten wie het is. "Het zijn allemaal ernstige strafzaken met een verdenking van moord of doodslag, waarbij alles is geprobeerd om de zaken op te lossen", staat in een verklaring van het OM.

Verwanten

De hoop is de zaken op te lossen door databanken te gebruiken waarmee mensen op zoek kunnen gaan naar hun (verre) verwanten. De vijf grote genealogische DNA-databanken staan in de Verenigde Staten en tellen in totaal zo’n 40 miljoen deelnemers. Mensen over de hele wereld kunnen hier gebruik van maken door hun wangslijm op te sturen. Deelnemers kunnen toestemming geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken.

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, kan het zijn dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden, legt het OM uit. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken."

Deze opsporingsmethode wordt niet alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Volgens het OM zijn hierdoor ook in Europese landen zoals Zweden en Noorwegen moordzaken opgelost.

In Nederland wordt al gebruik gemaakt van de DNA-databank van het NFI. Zo werden al tientallen cold cases opgelost, te zien in deze video:

Al tientallen coldcases opgelost dankzij DNA-onderzoek
2:02
Al tientallen coldcases opgelost dankzij DNA-onderzoek

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.