Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist taakstraf tegen Alberto Stegeman om nepbom

OM eist taakstraf tegen Alberto Stegeman om nepbom

112

28 sep 2022, 16:32

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft in hoger beroep een taakstraf van tachtig uur geëist tegen Alberto Stegeman voor het achterlaten van een nepbom op een militaire basis in 't Harde in 2018. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van berichtgeving van Shownieuws.

De journalist liet de nepbom van stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven achter op het terrein van Defensie om aan te tonen dat de beveiliging en opsporing daar niet deugden. Defensie sloeg groot alarm toen die werd ontdekt. "Dat heeft net zo lang geduurd tot wij de uitzending aankondigden. Zij kwamen niet bij mij terecht", zei Stegeman daar eerder over.

'Misstand aan de kaak stellen'

Stegeman kreeg daarvoor in 2020 een boete van 2000 euro. Volgens de rechtbank ging Stegeman te ver door daadwerkelijk een op een bom gelijkend object achter te laten. Maar hij vindt dat journalisten dit moeten kunnen doen. "Ik opereer vaak tegen de grens aan", zegt hij, "maar ik vind dat de rechter moet meenemen dat we dit echt hebben gedaan omdat we een misstand aan de kaak wilden stellen."

De programmamaker was het dus niet eens met de straf. Hij ging dus in hoger beroep en daarom heeft het OM zich opnieuw over de zaak gebogen. Er wordt nu dus een taakstraf geëist. De uitspraak volgt over twee weken.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.