Terug

Volg Hart van Nederland

OM gebruikt beelden van snelwegcamera's bij gevaarlijke boerenacties

112

29 juli 2022, 20:31

De politie en het Openbaar Ministerie gaan beelden van de snelwegcamera's van Rijkswaterstaat gebruiken voor onderzoek naar ernstige strafbare feiten die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. "Zoals onlangs de acties en demonstraties op snelwegen", meldt het OM Oost-Nederland vrijdag.

De afgelopen dagen waren bij boerenacties meerdere incidenten op de wegen. Zo reed een automobilist woensdag op een toerit naar de A32 bij Meppel-Noord tegen gedumpt afval aan. De auto raakte hierdoor total loss.

Beelden kunnen achteraf worden gebruikt

De roep om het gebruiken van de snelwegcamera's klonk daarom steeds harder, Rijkswaterstaat meldde echter eerder dat de beelden niet opgeslagen worden. Het OM Oost-Nederland meldt nu dat het in samenwerking van de politie en Rijkswaterstaat "thans mogelijk is gemaakt" beelden veilig te stellen. "Deze beelden kunnen (achteraf) gebruikt worden voor de vaststelling van strafbare feiten en de opsporing daarvan."

Het is onbekend hoe het nu alsnog mogelijk is gemaakt om de beelden te gebruiken. Ook is onduidelijk of de beelden van de acties van afgelopen dagen gebruikt kunnen worden.

Voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg zegt vrijdagavond bij Op1 dat Rijkswaterstaat nog altijd niet de beelden zal opnemen, maar dat er "een verbinding is met de politie". Laatstgenoemde kan de beelden wel veiligstellen. Het is onduidelijk of de beelden van de acties van afgelopen dagen gebruikt kunnen worden.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.