Terug

Volg Hart van Nederland

Nog 6 jaar cel voor Aydin C. voor afpersen Canadese Amanda Todd

Nog 6 jaar cel voor Aydin C. voor afpersen Canadese Amanda Todd

112

21 dec 2023, 13:35

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een celstraf opgelegd van zes jaar aan de 45-jarige Aydin C. voor het afpersen van de Canadese tiener Amanda Todd met naaktfoto's.

De Canadese rechter legde C. daarvoor dertien jaar cel op. De rechtbank Amsterdam heeft deze straf naar Nederlandse maatstaven omgezet. Het Nederlandse Openbaar Ministerie had een celstraf van 4,5 jaar voorgesteld.

De uitspraak in de Canadese rechtbank werd destijds uitgesteld, omdat de aanklager positief was getest op corona:

Uitspraak Nederlandse afpersverdachte Amanda Todd uitgesteld om corona
0:54
Uitspraak Nederlandse afpersverdachte Amanda Todd uitgesteld om corona

Afpersing met naaktfoto's

Amanda Todd (15) maakte in 2012 een eind aan haar leven. De zaak werd wereldnieuws door haar YouTube-video waarin zij haar wanhoop over de afpersing uitsprak. C. dreigde onder meer naaktfoto's van het meisje te verspreiden en zette haar op die manier klem.

Aydin C. werd in 2018 in een Nederlandse strafzaak veroordeeld tot bijna elf jaar cel voor het digitaal stalken van 33 minderjarige meisjes en oplichting van vier homoseksuele mannen. In december 2020 werd hij aan Canada uitgeleverd om daar terecht te staan voor de afpersing van Todd. Na zijn berechting is C. in november vorig jaar teruggebracht naar Nederland.

In de Nederlandse zaak heeft hij zijn straf in september 2024 uitgezeten. De Canadese rechter wil dat C. daarna de in de zaak-Todd opgelegde straf uitzit.

In cassatie

Volgens C.'s advocaat Robert Malewicz zijn de Nederlandse en de Canadese zaak ten onrechte van elkaar gescheiden. Hij had bij de rechtbank bepleit de Canadese straf om te zetten in nul dagen, omdat de Tilburger volgens hem al tot de maximale straf was veroordeeld. De advocaat reageerde teleurgesteld op het vonnis. Hij kondigde direct aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.