Terug

Volg Hart van Nederland

Moeder van door agent doodgeschoten Timothy: 'Het was een executie'

112

1 apr 2022, 19:54

Jolande Oosterbaan uit Dordrecht werd twee weken geleden opgeschrikt door de politie die midden in de nacht voor haar deur stond. De boodschap: haar 27-jarige zoon Timothy van der Boor, 'Shine' voor vrienden, was overleden door een politiekogel. Inmiddels is duidelijk dat een agent ongewild heeft geschoten. De schutter wordt verdacht van dood door schuld, maar daar heeft Jolande geen vrede mee.

Dat er geen doodslag wordt geëist vindt Jolanda onacceptabel. "Je kunt niet zeggen: 'Dat pistool ging per ongeluk af, sorry hoor, mevrouw'. Ik laat het er niet bij zitten. Wij zijn hem kwijt. En dit verdiende hij echt niet."

Ook Arjan Syrier, de advocaat van de familie, vindt dood door schuld aan de lage kant. "De familie heeft waardering voor het feit dat er zo snel mededelingen worden gedaan. Al een week na de begrafenis, maar er had op doodslag ingezet moeten worden. Dit wordt nu gedownsized met dood door schuld."

Drugsonderzoek

Timothy was verdachte in een drugsonderzoek en een arrestatieteam was ingeschakeld om de verdachte in Waalwijk aan te houden. Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat er geen directe aanleiding bestond om te schieten. In een persoonlijk gesprek heeft het OM dit toegelicht aan de nabestaanden, waaronder Jolande.

"Het zou misschien kunnen dat dat mensen zijn die hij kende", geeft Jolande toe. "Maar zijn vriendin zat naast hem in de auto. Ze wilden gewoon een blowtje roken. Zij had drie zakjes cocaïne in haar tas, maar dat was voor eigen gebruik. Het zijn niet echt hoeveelheden om te dealen."

Jolande vindt het vreselijk dat haar zoon niet de kans heeft gekregen zich te verzetten of te vluchten. Volgens haar gebeurde het volgende: "Ineens stonden er vier politiebusjes om ze heen. Agenten met getrokken wapens. Zijn vriendin deed meteen haar armen omhoog. Toen ze dat deed werd er al geschoten."

Ook Timothy's zus Cilke is er kapot van. "Mijn broer was alles voor mij. Onze band was gigantisch sterk. Dat het niet de bedoeling was om te schieten maakt het alleen maar nog pijnlijker. Het was voor niks. Per ongeluk ben ik mijn broer verloren."

Geen kans

Tim is in zijn nek geraakt en vervolgens doodgebloed. "Het bloed spoot alle kanten op. Zijn vriendin kreeg een zak over haar hoofd en werd uit de auto gesleurd. Degene die geschoten heeft moet gestraft worden. Het was een executie. Hij had geen enkele kans, ze hebben gelijk geschoten. Ik vind het gewoon moord."

Het OM laat weten dat er wel reden tot aanhouding was, maar geen reden tot schieten. Het verdere onderzoek naar de toedracht en de beoordeling daarvan door het Openbaar Ministerie, zal nog geruime tijd in beslag nemen. In afwachting hiervan doet het OM geen verdere uitspraken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.