Terug

Volg Hart van Nederland

Veel ongelukken door gladheid in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland: 'Het is spekglad! Blijf binnen'

112

18 dec 2022, 19:59

Bij de politie in Zeeland en Brabant stromen zondagavond de meldingen binnen van aanrijdingen door de gladheid. "Onze meldkamer loopt over met tientallen meldingen", meldt de politie. Volgens Rijkswaterstaat zijn er rond 22.15 uur ongeveer 150 incidenten op de snelwegen vanwege de ijzel. "Het is nu nog heftig buiten", aldus een woordvoerster.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt op Twitter: "De meldkamer heeft haar handen vol aan ongevalmeldingen die worden veroorzaakt door ijzel. Bel alleen bij noodgevallen met 112."

'Ga alleen de weg op als het noodzakelijk is'

Eerder op de avond waarschuwde de politie in Zeeland al om binnen te blijven tenzij het noodzakelijk is dat je de weg op moet. Door het ijzelen zijn de wegen spekglad. Er zijn al meerdere ongevallen gebeurd op de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen. Via Twitter laat de dienst weten: "Spekglad! Blijf binnen als u niet noodzakelijk de weg op moet!"

De eerste meldingen kwamen uit Zeeland waar onder meer ongevallen gebeurden nabij N61/N62 's-Heerenhoek, IJzendijke, Hulst en Middelburg. Daarna volgden telefoontjes over botsingen in Midden- en West-Brabant bijvoorbeeld op de A58 bij Breda en Roosendaal. De politie geeft aan dat het ook op de A4 en A59 glad is.

Ook op de wegen rondom Rotterdam zijn er meerdere ongelukken gebeurd. Rond 20.30 uur zijn er bij Rijkswaterstaat een tiental meldingen bekend. Maar ook in het oosten is het al raak. Op de N35 bij Nijverdal is een vrouw om het leven gekomen toen haar voertuig in de slip raakte en ze de macht over het stuur verloor. De politie kan niet bevestigen dat het ongeval veroorzaakt is door de gladheid.

De meldkamer van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wordt zondagavond overspoeld door telefoontjes van mensen "die bellen om te melden dat het glad is door ijzel". Mensen in die regio worden verzocht alleen voor noodgevallen te bellen.

Code Oranje

Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege de gladheid. Voor de provincies Zeeland en Zuid-Holland ging de waarschuwing in om 17.00 uur. Volgens het KNMI trekt een neerslaggebied van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. "Aan de voorzijde van dit gebied kan het verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag op een bevroren ondergrond. De gladheid kan enkele uren aanhouden."

De waarschuwing geldt vanaf 19.00 uur in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en vanaf 21.00 uur in Limburg, Overijssel, Groningen, Drenthe en Friesland. De waarschuwingen duren tot ongeveer 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag.

Bij code oranje waarschuwt het KNMI dat er "grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast". Mensen krijgen dan de oproep om zich voor te bereiden, bijvoorbeeld door binnen te blijven.

Flink gestrooid

Rijkswaterstaat heeft zondag halverwege de avond zo'n 3,5 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen vanwege de afgekondigde code oranje wegens de gladheid. "Vermoedelijk zijn we nog wel de hele nacht en avond bezig met strooiacties, totdat de temperatuur in de loop van de nacht hopelijk weer boven nul komt", laat een woordvoerster weten.

Ook aan talkshowtafels ging het zondagavond over de gladheid en code oranje. In de podcast TV-TALK nemen we de belangrijkste fragmenten door:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.