Terug

Volg Hart van Nederland

Marokkaanse buurtvaders hebben handen vol aan rellende voetbaljeugd

112

2 dec 2022, 15:06

Buurtvaders zijn met man en macht bezig om de Marokkaanse jongeren in de hand te houden na de wedstrijden. Op meerdere plekken in het land escaleerden de feesten donderdagavond na de overwinning van Marokko op Canada. Afgelopen weekend werd er ook massaal feestgevierd op straat vanwege de winst van het Noord-Afrikaanse team, toen liep het ook uit de hand en was de ME genoodzaakt om in te grijpen.

Issa Ghoula is buurtvader in de Utrechtse wijk Zuilen en is tevreden met het verloop van de avond. Hij is niet de straat op geweest om de de jongeren in toom te houden, maar dat was volgens hem ook niet nodig "De jongens wisten bij ons dat ze zich moesten gedragen. We hebben vooraf met hen gesproken. Hierbij was de boodschap duidelijk: 'feesten mag, maar houd het netjes'.

In Den Haag is buurtvader Mammar El Jabli met zo'n 70 mensen de straat opgegaan om de feestvierders in toom te houden. "Ik moet eerlijk zeggen, het ging een stuk beter dan afgelopen zondag. Er waren wel wat mensen die vuurwerk afstaken, dat is vervelend, maar we hebben daar goede orde in kunnen brengen. Bij ons was absoluut geen sprake van rellen," bedrukt de El Jabli. Volgens hem greep de politie daar in omdat het feestje te lang doorging.

De ME en de politie waren donderdagavond ruim aanwezig in de Haagse Schilderswijk. De politie Den Haag laat weten dat er zes aanhoudingen zijn verricht voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Daarnaast is één politieagent gewond geraakt. De ME was opgerukt, maar ingrijpen was uiteindelijk niet nodig.

De Haagse buurtvader vindt het niet meer dan logisch dat de politie heeft ingegrepen: "We hebben geprobeerd de jongeren naar huis te sturen, maar dat lukte niet en het feest ging te lang door. Dat de politie dan ingrijpt en iedereen uit elkaar drijft, vind ik goed. Er werden belangrijke wegen geblokkeerd, die moeten natuurlijk vrij blijven voor de hulpdiensten."

Problemen

Over de beelden van plekken waar het uit de hand loopt in andere steden, spreekt de Utrechtse Ghoula zich fel uit: "Iedereen vindt hier wat van, maar het hele jaar wordt er niet naar deze jongens omgekeken. Als je wil dat het niet uit de hand loopt, moet je een band met de jongeren opbouwen. Het is een investering het hele jaar door, zo creëer je respect. Het zijn kinderen, die moet je opvoeden." Ook El Jabli tolereert de rellen niet. "Dat is geen feestvieren. Maakt niet uit waar het gebeurd, dat is niet goed te praten. Daar word je droevig van als je dat ziet."

De oorzaak ligt volgens Ghoula in de communicatie met de jongeren. "Het allerbelangrijkste is dat je een band opbouwt. Je moet mét de jongeren praten, niet over ze praten. Als er een band is, hebben ze respect. Dat het fout gaat, is dan ook echt de verantwoordelijkheid van de autoriteiten van de gemeenschap in de stad."

De volgende wedstrijd

Volgende week dinsdag 6 december staat het Marokkaanse team in de achtste finale tegen Spanje. De voorbereiding voor volgende week is voor El Jabli in Den Haag al in volle gang: "Met de volgende wedstrijd gaan we ons weer beraden met hoeveel man we op straat gaan en wat we kunnen verwachten. Dat gaat natuurlijk in samenspraak met de politie en de gemeente, we hebben met hen nauw contact."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.