Terug

Volg Hart van Nederland

Man die Dinant (14) doodstak 'wilde zien hoe het zou zijn om iemand te vermoorden'

Man die Dinant (14) doodstak 'wilde zien hoe het zou zijn om iemand te vermoorden'

112

11 apr 2022, 12:41

De 24-jarige Bart J. uit Groningen die vorige zomer bij een supermarkt in het Groningse Hoogkerk een jongen van 14 doodstak 'wilde zien hoe het is om iemand te vermoorden.' Dit zei hij maandag in de rechtbank in Groningen. J. zat naar eigen zeggen in een psychose en wilde zelfmoord plegen. Hij volgens hem was de actie een gevolg van een 'verkeerde impuls'.

De jonge Dinant Paré werd op zondag 6 juni, op klaarlichte dag, neergestoken bij de ingang van een supermarkt in het dorp. Hij werd liggend op de grond meerdere keren met een mes gestoken in onder meer zijn borst en rug, en ook geschopt. Hij overleed ter plekke.

'Het ging mentaal niet lekker met mij'

Kort na het incident werd J. aangehouden. Er werd een groot mes gevonden met bloed van Paré en DNA van J. Volgens J. was Paré een willekeurig slachtoffer. Bij een inleidende rechtszitting in januari bekende hij. Bij de politie had hij altijd ontkend. "Ik herkende mijzelf eerst niet op de camerabeelden. Helaas ben ik dat wel."

J. wordt ook verdacht van een reeks vernielingen en diefstallen in het voorjaar van 2021. In die periode zat J. dertien keer op het politiebureau. "Het ging mentaal niet lekker met me," aldus J. Hij was dakloos en sliep in een tentje in het Stadspark. De verdachte gebruikte sterkedrank en drugs. Zijn ouders kwamen om de dag om eten te brengen of een wandeling te maken. Ook zorgden ze voor powerbanks, zodat J. zijn telefoon kon opladen. Hulpinstanties slaagden er niet in om hem te behandelen.

Obsessie voor messen

Na de scheiding van zijn ouders was hij tussen wal en schip geraakt, aldus J. Hij voelde zich een "middenpersoon". "Ze waren allebei een gezin gestart," zei hij over zijn ouders. J. was volgens hen suïcidaal en had een obsessie voor messen. J. zei in de rechtbank dat hij vaak een mes op zak had. Hij ontkent dat hij ook zelf steekwapens maakte, zoals de politie heeft geconstateerd. J. had het mes bij de supermarkt gestolen "om in zijn tent worst mee te snijden".

J. droeg in de zittingszaal handboeien en er was extra parketpolitie aanwezig, omdat J. een begeleider in de gevangenis met een afgebroken antenne stak, volgens het Openbaar Ministerie een poging tot moord of doodslag. De zaal zat vol publiek.

J. is psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het OM gaat uit van moord of doodslag en komt later op de dag met de strafeis.

Bovenstaande reportage is eerder uitegezonden door Hart van Nederland. Vlak na de dood van Dintant werd er een stille tocht gehouden in het Groningse dorp.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.