Terug

Volg Hart van Nederland

Maandenlange celstraffen geëist tegen Bulgaars duo voor uitbuiting op Amsterdamse Wallen

Maandenlange celstraffen geëist tegen Bulgaars duo voor uitbuiting op Amsterdamse Wallen

112

5 okt 2022, 20:25

Tegen twee Bulgaarse mannen zijn maandenlange celstraffen geëist, omdat ze verschillende vrouwen zouden hebben uitgebuit op de Amsterdamse Wallen. Ze zouden daar gedwongen moeten werken. "Terwijl de vrouwen hard aan het werk waren en zware dagen en nachten hadden, gaven zij het geld uit."

Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van mensenhandel en wil dat de mannen van 44 en 32 jaar oud respectievelijk 32 en 54 maanden de cel in gaan. Tijdens de rechtszaak vertelden de officieren dat de vrouwen gelokt werden met de loverboy-methode. Ze werden verliefd op de mannen, die ze daarna uitscholen en als een stuk vuil behandelden. "Lieve woordjes werden afgewisseld met scheldkanonnades", zeggen de officieren. De vrouwen werden jarenlang uitgebuit, bedreigd en vernederd.

'Afhankelijk, angstig en kwetsbaar'

De vrouwen zeggen volgens het Openbaar Ministerie dat ze vrijwillig werkten en zichzelf niet als slachtoffer zien. Daarom wilden ze geen aangifte doen. Mogelijk uit angst, denken de officieren, die zeggen dat de vrouwen heel afhankelijk en kwetsbaar zijn. Uit tapgesprekken blijkt dat de vrouwen dag en nacht moesten werken, ook als ze ziek of vermoeid waren. Ook hoorden de officieren dat ze toestemming moesten vragen als ze spullen wilden kopen en via sms'jes dagelijks hun verdiensten aan de verdachten moesten doorgeven.

"Uit tapgesprekken met de slachtoffers volgt dat de verdachten op een denigrerende wijze met de vrouwen om gingen en dat zij met weinig eerbied en respect over hen spraken. De vrouwen leken maar goed voor één doel. Terwijl de vrouwen hard aan het werk waren en zware dagen en nachten hadden, gaven de verdachten het geld uit en genoten van een zorgeloos leven."

Ernstige feiten

Die verdachten werden in september 2016 aangehouden in een internationaal onderzoek naar mensenhandel. De strafbare feiten zijn dus een tijd geleden gepleegd, maar de officieren vinden het toch belangrijk de twee voor de rechter te slapen. "Ondanks dat tijdsverloop gaat om feiten die er nog steeds zeer toe doen vanwege de ernst en omvang van de seksuele uitbuiting."

De officieren zeiden tijdens de rechtszaak: “De verdachten hebben op zeer kwalijke wijze misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van deze vrouwen. De verdachten hebben bewust een actieve rol gehad bij de uitbuiting van de slachtoffers. Financieel gewin was het belangrijkste motief."

Op 28 november wordt uitspraak gedaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.