Terug

Volg Hart van Nederland

Louche puppyhandel: veel dierenleed gevonden bij hondenfokkersbedrijf in Someren

Louche puppyhandel: veel dierenleed gevonden bij hondenfokkersbedrijf in Someren

112

17 feb 2023, 19:40

Bij een hondenfokkersbedrijf in Someren is vrijdag veel dierenleed aangetroffen tijdens een controle. Volgens de gemeente zijn tijdens de controle meerdere overtredingen vastgesteld rond de zorg voor de meer dan honderd honden in het bedrijf.

De controlerende instanties, de politie, het Peelland Interventie Team PIT, de gemeente Someren, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA, gingen op bezoek bij het bedrijf na een tip van House of Animals.

Die had enkele dagen geleden tijdens een undercoveractie in een loods naar eigen zeggen tussen de 100 en 150 honden gevonden. De dierenwelzijnsorganisatie spreekt van een louche puppyhandel.

Bekijk in deze video het undercovermateriaal in de loods:

Volgens de organisatie moet het bedrijf op last van de gemeente stoppen met de hondenhandel, maar bij de gemeente was vrijdagavond niemand direct bereikbaar die een toelichting kon geven.

Slecht gebit en weinig licht

Een woordvoerder van de LID zei dat in het bedrijf meer dan 130 honden zijn aangetroffen. Van veel honden was de vacht niet in orde, veel dieren hadden een slecht gebit, er was sprake van slechte ventilatie en te weinig licht. Ook was er onduidelijkheid over entingen en paspoorten.

Voor dat laatste is proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar moet alle tekortkomingen herstellen, doet hij dat niet of onvoldoende, dan kan bestuursdwang op zijn kosten worden uitgeoefend, aldus de LID.

Nalatig

De controleurs stelden vast dat er sprake was van nalatigheid, waarbij is gehandeld in strijd met het dierenwelzijn. Daarnaast bleek een aantal honden niet of op de verkeerde manier gechipt. Het bedrijf kreeg meerdere bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen opgelegd, aldus de gemeente.

Verder vonden medewerkers van het interventieteam in de woning arbeidsmigranten, wat in strijd is met het bestemmingsplan, en was er sprake van adresfraude. Ook de brandveiligheid bleek niet op orde.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.