Terug

Volg Hart van Nederland

Inwoners 's-Gravendeel boos op ME om 'onterecht uitgedeelde klappen' tijdens jaarwisseling

112

6 jan 2023, 23:38

Ze zijn er nog ondersteboven van: inwoners van 's-Gravendeel dachten een vrolijke jaarwisseling te hebben, maar dat pakte toch even iets anders uit. Ouders met kinderen werden door de Mobiele Eenheid (ME) in het nauw gedreven, sommige personen kregen tot bloedens aan toe klappen uitgedeeld.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk en wordt onderzocht, maar inwoners van de Zuid-Hollandse plaats vinden dat de politie onredelijk heeft gehandeld. Er vonden inderdaad ongeregeldheden plaats in 's-Gravendeel, maar dat was een stuk verderop van de locatie waar de nu boze inwoners zich bevonden. Die stonden namelijk in de Langestraat feest te vieren, elkaar nieuwjaar te wensen of kwamen net van feestjes en liepen terug naar huis door het centrum.

Aangifte

De inwoners vermoeden dat de ME'ers jongeren die voor onrust zorgden en die agenten aan het belagen waren, uit het centrum wilden verdrijven. Mogelijk hebben ze daar de Langestraat voor willen gebruiken als een soort fuik, precies de locatie waar veel 's-Gravendelers feest stonden te vieren. Resultaat: die raakten verstrikt in een gevaarlijke cocktail.

Een van die inwoners is Ceesjan de Zeeuw. Hij was met een paar vrienden rustig feest aan het vieren toen er ineens een paar bussen van de ME aan kwamen rijden. Hij kreeg flinke tikken van de wapenstok en op foto's die direct na de gebeurtenissen gemaakt zijn, is heel wat schade bij hem te ontdekken. Heel zijn gezicht zat onder het bloed en nu, enkele dagen na de jaarwisseling, zijn de hechtingen nog duidelijk zichtbaar.

Ceesjan is boos dat dit hem en anderen in het dorp is overkomen en gaat dan ook aangifte doen. "Inmiddels heeft de politie contact met mij opgenomen, ik kan volgende week dinsdag langskomen om de aangifte op te laten nemen."

Verkeerde briefing?

Anton Muller kwam die bewuste nacht net terug van een optreden wanneer hij hoort over de situatie aan de Langestraat. Hij weet tijdens de onrustige taferelen zijn 20-jarige zoon, die daar samen met zijn vriendin was, te ontwaren tussen de agenten en inwoners. Die heeft dan al een aantal klappen gekregen. "Het was echt buiten alle proporties. Ik begrijp dat je als agent op zo'n moment stijf staat van de adrenaline, maar dit kan écht niet."

Hij besluit - vanwege de verwondingen die zijn zoon heeft opgelopen - verhaal te halen bij een van de ME'ers. "Toen kreeg ik gewoon te horen dat ik moest 'opkankeren'". Hij weet zijn zoon en diens vriendin weg te halen uit de onrust. Anton's vrouw, ook aanwezig, krijgt met een politieschild een harde klap tegen de borst.

Zelf denkt Anton dat er sprake is van een verkeerde briefing, waardoor de opgeroepen agenten de verkeerde mensen in het nauw hebben gedreven en klappen hebben gegeven. "Maar de personen waar het echt om ging die waren natuurlijk allang gevlogen! Ik snap echt dat je als agent je bedreigd kunt voelen en met de adrenaline erbij... maar dit kan echt niet. Degene die de opdracht gegeven heeft om dit te doen mag van mij wel publiekelijk excuses aanbieden."

Reactie politie:

De politie zegt dat agenten tijdens oudjaarsnacht werden belaagd door een groep jongeren en dat er kraaienpoten (scherpe, puntige voorwerpen) op de grond gestrooid lagen, zodat het voor de dienstwagens onmogelijk werd om weg te rijden. "De agenten waren genoodzaakt zich terug te trekken en wisten weg te komen. De Mobiele Eenheid kwam ter plaatse om de groep uiteen te drijven. Hierbij werd een politieagente geschopt en zij raakte lichtgewond."

De agenten hebben zich bedreigd gevoeld en welke vorm van geweld tegen hulpverleners dan ook is onacceptabel, stelt de politie. Er zijn drie mannen van begin 20 aangehouden waarvan er één weer op vrije voeten is.

Er is een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen, ook rond de mensen die zeggen niks verkeerd gedaan te hebben. "Is dit u overkomen en heeft u nog geen contact met ons opgenomen, doe dit dan alsnog, want ook dit wordt onderzocht. Als een agent geweld heeft gebruikt moet hij of zij dat altijd verantwoorden. Het toegepaste geweld wordt altijd getoetst om te onderzoeken of dit terecht was."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.