Terug

Volg Hart van Nederland

Grootscheepse alcoholfuiken binnenkort terug van weggeweest?

Grootscheepse alcoholfuiken binnenkort terug van weggeweest?

112

6 dec 2022, 14:46

Een lange rij auto's, agenten met blaasapparatuur: een beeld dat je nog weinig ziet. De grootscheepse alcoholcontroles, ook wel alcoholfuiken genoemd, worden haast niet meer ingezet. Maar daar zou verandering in moeten komen als het aan de belangrijkste kabinetsadviseur voor verkeersveiligheid.

Een alcoholfuik is namelijk effectiever dan het verhogen van de straffen, zegt het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek (Swov) in het AD. Daarom moeten de grootscheepse controles weer terugkomen. "Alcoholongevallen verminderen met 17 procent wanneer er regelmatig alcoholcontroles worden ingezet’’, zegt verkeersexpert Saskia de Craen. Ze baseert zich op basis van meerdere wetenschappelijke studies.

In andere landen is het ook effectief gebleken: "In Australië, waar de politie echt heel veel mensen langs de kant zet, nam het aantal alcoholongevallen zelfs af met 22 procent."

Twee keer nadenken

De reden dat er geen grootschalige alcoholcontroles meer worden gehouden is volgens de politie social media, aldus De Craen. Binnen een kwartier zijn de meeste controles daardoor achterhaald. Maar volgens de verkeersexperts zou de politie zich daardoor niet moeten laten ontmoedigen: "Als vrienden elkaar gaan appen om te waarschuwen, heb je juist daar de voorlichting waar je hem wilt hebben." Na handhaving zullen mensen die de fout zijn ingegaan wel een tweede keer nadenken als ze opnieuw met een slok op willen gaan rijden, aldus De Craen. "Bij verkeershandhaving gaat het niet alleen om boeven pakken, maar juist om potentiële boeven het idee te geven: ik zou gepakt kunnen worden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.