Terug

Volg Hart van Nederland

Groep achter racistische teksten Erasmusbrug blijkt deel van extremistisch netwerk

112

4 jan 2023, 19:47

De groep die achter het projecteren van racistische teksten op de Erasmusburg zit, blijkt onderdeel te zijn een grote internationaal netwerk van extremistische groeperingen. Tijdens de jaarwisseling projecteerde de Nederlandse tak van 'White Lives Matter' diverse leuzen op de Rotterdamse brug. De groep eiste dinsdag de verantwoordelijkheid voor de actie op.

Naast de leuzen, waar ook ‘14 words’ van de voor moord veroordeelde neo-nazi David Lane bij zat, werd ook het adres van een website geprojecteerd. De site promoot antisemitische en nazistische ideeën en ook is er een lijst te vinden met daarop verschillende extremistische organisaties.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast de Nederlandse tak van White Lives Matter maken ook groeperingen als de Amerikaanse groep NSC 131 en de Scandinavische Nordic Resistance Movement deel uit van het netwerk. Leden van NSC 131 waren betrokken bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2020. In 2018 werd een lid van de Nordic Resistance Movement door de Zweedse politie aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op twee journalisten. Het Openbaar Ministerie doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek naar de racistische uitingen omdat de teksten die op de brug verschenen niet binnen de vrijheid van meningsuiting zouden vallen. "Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen", aldus het OM.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.