Terug

Volg Hart van Nederland

Gideon van Meijeren veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor opruiing

112

11 juni 2024, 13:36

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur voor opruiing. Het Openbaar Ministerie had deze straf ook geëist in de zaak tegen de politicus van Forum voor Democratie (FVD).

Van Meijeren werd vervolgd voor twee gevallen van opruiing, die beide door de rechtbank bewezen werden geacht. De rechter oordeelde dat Van Meijeren als Kamerlid de openbare orde in gevaar heeft gebracht.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Twee incidenten

Het eerste incident vond plaats op 2 juli 2022 tijdens een boerenmanifestatie in het Gelderse Tuil. Tijdens deze bijeenkomst riep de politicus van Forum voor Democratie in een toespraak op tot geweld tegen de overheid als boerenbedrijven zouden worden onteigend.

Het tweede geval betreft uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 online werd gepubliceerd. In dat gesprek spoorde hij, volgens het Openbaar Ministerie, mensen aan om naar het parlement te trekken en daar te blijven totdat de regering zou aftreden.

Reactie rechtbank

"U zegt zelf voorstander te zijn van vreedzaam verzet, maar die enkele mededeling hoeft het opruiende karakter niet weg te nemen", legde de rechtbank uit. "U benoemt de mogelijkheid om met geweld in opstand te komen. U bent zelf misschien wel voorstander van vreedzaam en geweldloos verzet, maar uw publiek hoeft dat niet te zijn".

De rechtbank concludeert dat Van Meijeren zijn positie als volksvertegenwoordiger gebruikte om het publiek, in dit geval de ontevreden boeren tijdens de boerenprotesten, aan te zetten tot gewelddadige acties.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.