Terug

Volg Hart van Nederland

Geschokte reacties uit het land na fataal brugongeluk Lochem: 'Ontzettend tragisch'

112

21 feb 2024, 17:07

Vanuit het hele land stromen de reacties binnen na het fatale brugongeluk in het Gelderse Lochem. Daar zijn woensdag een Poolse man en een Belg om het leven gekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Onder andere demissionair premier Mark Rutte en burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem reageren geschokt op het drama.

Burgemeester Van 't Erve sprak na het fatale ongeluk met veertig tot vijftig werknemers van het betrokken bouwbedrijf. Volgens hem heeft het de eerste prioriteit om hen te helpen met onder meer psychosociale zorg. "We nemen alle tijd die nodig is voor verwerking en onderzoek. Hoeveel vertraging het project hierdoor oploopt, is vandaag niet belangrijk", aldus Van 't Erve.

'Ontzettend tragisch'

Rutte reageert meelevend op het ongeval. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

Ook minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is geschrokken. "Het vreselijke ongeluk in Lochem waarbij tijdens werkzaamheden een brugdeel naar beneden is gevallen raakt mij zeer. Ik wens de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en alle betrokkenen heel veel sterkte", meldt hij op X.

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft, zegt dat het ongeluk 'ontzettend tragisch' is. "Het is heel moeilijk voor de werknemers die al jaren met elkaar aan dit project werken", zegt de gedeputeerde, die van een "onuitwisbaar verdriet" spreekt. "Onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd en wie verantwoordelijk is."

Strafrechtelijk onderzoek

Woensdag begon aannemersbedrijf BAM met het in elkaar zetten van de brugdelen. Het ging mis toen een van de bogen van de brug tijdens het takelen losraakte. Veel mensen zagen het ongeluk gebeuren. Twee mensen zijn om het leven gekomen en twee anderen raakten gewond.

De arbeidsinspectie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het ongeluk. Daarvoor is het belangrijk de plaats delict veilig te stellen, geeft de woordvoerder aan. Dat er een strafrechtelijk onderzoek is opgestart, is de gebruikelijke procedure, omdat er mensen zijn omgekomen, vertelt de woordvoerder verder.

Oorzaak nog onduidelijk

Burgemeester Van 't Erve zegt dat nog altijd onduidelijk is wat er precies is gebeurd en hoe dat kon gebeuren. Ook bouwbedrijf BAM "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment".

Vorig jaar raakte bouwconcern BAM ook al betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij een medewerker van het bouwbedrijf om het leven kwam. Een trein botste in Voorschoten op een bouwkraan van BAM die op het spoor stond. De bestuurder van de bouwkraan overleed.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.