Terug

Volg Hart van Nederland

Forse toename aangiften en meldingen van zedenmisdrijven

Forse toename aangiften en meldingen van zedenmisdrijven

112

17 feb 2023, 10:48

Er is het afgelopen jaar een forse toename geweest in het aantal aangiften van zedenmisdrijven. In 2020 werden er nog zo'n 2900 aangiften gedaan, vorig jaar waren dit er ruim 3400. Een toename van 20 procent. Dat bevestigt politiecommissaris Caroline Monster aan het ANP. Het aantal meldingen, 12.000 in 2020, is met 30 procent toegenomen.

De onthullingen over misstanden achter de schermen van The Voice of Holland leken de reden van de grotere instroom, geeft Monster aan. "Maar we zien dat de instroom relatief hoog blijft. Dus we denken nu dat er mogelijk een nieuwe norm is", zegt Monster, die overigens mensen oproept melding te blijven doen. "Dit verhaal moet geen afschrikwekkende werking hebben."

Opsporingshandelingen

Ondanks de forse toename, is het aantal zaken waarbij het langer dan een halfjaar duurt voordat er opsporingshandelingen plaatsvinden, volgens haar slechts minimaal toegenomen. Op dit moment gaat het om 856 zaken, tegenover 798 eerder, zegt de politiecommissaris, tevens landelijk programmamanager zeden, kinderpornografie en kindersekstoerisme. Het streven is om een dossier binnen zes maanden door te sturen naar het Openbaar Ministerie.

Dat zaken soms zo lang blijven liggen, kan ingrijpend zijn voor het slachtoffer, zegt Monster. Tegelijkertijd wijst ze erop dat veel zaken wel zijn opgepakt, en dat het aantal zaken dat naar het OM is doorgestuurd, met 20 procent is toegenomen. De zaken waar het om gaat, worden op termijn wel opgepakt, zegt ze. Maar er moeten keuzes worden gemaakt, op basis van de prioriteit van een zaak en de politiecapaciteit.

Hulp marechaussee

Bij dat laatste wringt het, ook met het oog op de nieuwe Wet seksuele misdrijven, geeft de politiecommissaris aan. Die wet gaat naar verwachting zorgen voor meer aangiften, omdat het makkelijker wordt aangifte te doen.

Met de huidige bezetting kunnen de zedenteams de instroom al niet aan. Er is weliswaar hulp bij gekomen uit andere teams en van de marechaussee, en met de nieuwe wet komt er ook extra geld beschikbaar om meer mensen aan te trekken. Maar ook de politie heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt. "De arbeidsmarkt is voor iedereen een probleem, dus ook voor ons", aldus Monster. "We verwachten niet dat we heel snel veel extra mensen kunnen krijgen."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.