Terug

Volg Hart van Nederland

Familie vermoorde Lotte (14) hoopt op rust: 'Kunnen het verlies geen plek geven'

112

20 juli 2022, 19:10

Een 17-jarige jongen is woensdag door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot een jaar cel en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf die voor jeugdigen opgelegd kan worden. Hij kreeg dezelfde straf in december 2021 opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte. Voor de familie is de uitspraak hopelijk het einde van een moeilijke periode. "We zijn blij dat het gerechtshof niet is meegegaan in de verklaring van deze jongen", laat de familie weten aan Hart van Nederland.

De verklaring waar de familie op doelt, werd eerder deze maand afgelegd tijdens het hoger beroep. De jongen maakte daar, tot verrassing van velen, gebruik van zijn spreekrecht. Hij vertelde dat zijn broer, die net als hij ook een relatie had gehad met Lotte, boos was geworden over het feit dat Lotte een naaktfoto van hem naar zijn vriendin zou hebben doorgestuurd.

Die ruzie leidde uiteindelijk, volgens de jongste broer, tot een vechtpartij waarbij de oudere broer Lotte meermaals zou hebben geslagen, getrapt en uiteindelijk zou hebben gewurgd, om vervolgens haar lichaam in een sloot achter te laten. De 17-jarige zou daarbij, los van zijn aanwezigheid, geen rol in haar overlijden hebben gehad.

Chatberichten

In die verklaring ging de rechtbank woensdag niet mee. Het hof vond met name de chatberichten van de jongste broer het belangrijkste bewijs. Hij schreef daarin dat hij was doorgedraaid en dat hij Lotte getrapt heeft. Zelf zei de jongen dat hij die berichten had geschreven om zijn broer uit de wind te houden omdat hij, als jongere van de twee, de laagste straf zou krijgen. Hij was destijds 15 en zijn broer 17 jaar oud. Maar in die berichten worden beide broers juist belast. Bovendien heeft de verdachte tegenover het hof verklaard dat hij op dat moment nog helemaal niet wist dat zijn broer vanwege diens leeftijd een hogere straf dan hijzelf kon krijgen.

Samen met zijn broer had hij een dag eerder het plan gesmeed om met het slachtoffer de confrontatie aan te gaan "en haar zo nodig met geweld tot de orde te roepen", oordeelt het hof. Na de dood sleepten beide broers het lichaam de sloot in. Daarna gingen ze er snel vandoor op de scooter en hebben hun schoenen schoongespoten bij een tankstation.

De 17-jarige jongen heeft een stoornis waardoor de kans op herhaling als groot wordt ingeschat. Dat maakte dat de Plaatsing van Jeugdigen in een Inrichting, ofwel jeugd-tbs, op zijn plaats is. Zijn oudere broer (inmiddels 18 jaar) kreeg eind 2021 twee jaar cel en jeugd-tbs opgelegd.

Verklaring familie

De familie is blij met de keuze van het gerechtshof om niet mee te gaan in de verrassende verklaring van de jongen. "Een totaal ongeloofwaardige verklaring, enkel en alleen gericht op strafvermindering", zo luidt de reactie. "Dat was weer een voorbeeld van een schokkende proceshouding die ons de afgelopen anderhalf jaar zoveel pijn heeft gedaan. Geen enkele vorm van spijt, steeds weer wisselende verklaringen en op geen enkele manier de wil getoond om helderheid te geven over wat er precies met Lotte is gebeurd."

Na de uitspraak van woensdag hoopt de familie vooral rust te vinden. "Het verlies van Lotte kunnen wij geen plek geven. Wij hopen vooral dat het strafproces hiermee ten einde is gekomen, er breekt een nieuwe fase aan waarin we hopelijk wat meer rust kunnen gaan vinden om ons leven voor zover mogelijk weer verder op te kunnen pakken."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.