Terug

Volg Hart van Nederland

Erfenis van schatrijke vermoorde moeder gaat naar kinderen moordenaar

112

3 jan 2023, 22:30

Je moeder wordt vermoord door je broer, en vervolgens gaat de hele erfenis naar zíjn kinderen. Het klinkt als een horrorscenario, maar voor de Amsterdamse Frank Willms is het de werkelijkheid. In juni 2016 werd hij opgeschrikt met het nieuws dat zijn moeder, Rietje, was overleden onder verdachte omstandigheden. In haar bloed werd een toxische hoeveelheid van de sterke pijnstiller Oxycodon, in de volksmond morfine genoemd, gevonden. Na een aantal maanden werden de broer van Frank en de schoondochter van de vrouw in 2017 gearresteerd.

Steenrijk, dement en verwaarloosd

Zijn moeder was er de laatste jaren voor haar overlijden steeds slechter aan toe. "Ze werd opgenomen in een tehuis," vertelt Frank. Rietje werd na een poos uit het tehuis gehaald en zou worden verzorgd door zijn broer en zijn vrouw. Daar bleek niks van waar: ze kwam in een sociaal isolement, werd ernstig verwaarloosd en kwam uiteindelijk te overlijden.

Rietje was getrouwd met de toen al overleden Edward Willms. Een man die een fortuin had gemaakt met Amsterdams vastgoed. Na zijn dood kwam zij in beheer van zijn panden. Als zij zou komen te overlijden, dan zou alles verdeeld worden over de drie broers. Maar daar kwam dus verandering in.

Vrijgesproken in hoger beroep

Drie jaar voor de dood van Rietje is de laatste testamentswijziging doorgevoerd en is Hans W., de broer van Frank, de enige erfgenaam. Een paar maanden na de vondst van de moeder, worden Hans W. en zijn vrouw Susanne H. veroordeeld voor de moord op hun (schoon)moeder. Susanne H. wordt later in hoger beroep vrijgesproken.

Ondanks dat Hans W. nu achter slot en grendel zit voor de dood op zijn moeder, was er niet voldoende bewijs om te veroordelen dat Rietje niet voldoende in staat was om te tekenen voor de laatste testamentswijziging. Hiermee is de gehele erfenis naar Hans W. gegaan. Aangezien hij veroordeeld is voor de moord op zijn moeder, gaat het nalatenschap naar de twee kinderen van Hans W.

Het testament is drie keer gewijzigd. De eerste keer is Rob onterfd. De moeder van de drie zoons is daarna tegen haar wil in, in een verzorgingstehuis geplaatst door Frank en Rob, waarna zij haar bezittingen hebben verdeeld. Zij hebben toen de tweede testamentswijziging doorgevoerd dat in plaats van Hans en Frank, ook Rob ook zou erven. Toen Rietje dit tekende was ze ziek, zwak en misselijk en had niet door wat er gebeurde.

Toen de moeder hoorde van de wijziging in het testament, bijkomend bij de woede van de plaatsing in het verzorgingstehuis, maakte dat zij de derde testamentswijziging doorvoerde en de twee broers daarom bij volle verstand heeft onterfd en bij Hans is gaan wonen.

Notaris let op

Beide partijen stellen dus dat hun moeder bij een van de wijzigingen niet bekwaam was om die beslissing te maken. Geruzie over dit soort zaken is niet alleen maar van de laatste tijd, ziet ook notaris en directeur van Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld. "We zien dat testamenten steeds vaker in twijfel worden getrokken, bijvoorbeeld met de vraag of degene die het testament liet opmaken wel wilsbekwaam was op dat moment."

Een notaris moet volgens Van der Geld erop toezien dat iemand uit vrije wil het stuk komt laten opmaken. Gelukkig raken ze er veel beter in getraind om nare situaties voor te zijn. "Een aantal jaren zien we die trend. De notaris past zich daar natuurlijk op aan."

Het is immers de taak van een notaris om echt op zoek te gaan naar wat iemand zelf wil, niet wat iemand anders wil, stelt Van der Geld. "Daar zijn verschillende methodes voor. Je voert een gesprek met iemand. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt over een aantal zaken. Dan zou je er een andere notaris van je kantoor bij kunnen halen. Maar je zou ook kunnen zeggen: 'Ik wil dat een arts meekijkt.'"

Bij dit specifieke verhaal heeft Van der Geld de uitspraak van de rechter gelezen, maar ze komt tot de conclusie dat de notaris van dienst weinig in de stukken voorkomt. "Wat er hier precies is gebeurd, valt dus lastig te bepalen."

Wrang

Het is wrang voor Frank en zijn broer dat de kinderen van zijn broer, de moordenaar van zijn moeder, er met de erfenis vandoor gaan, vertelt hij met hoorbare verbazing in zijn stem. "Blijkbaar kan je het testament aanpassen en je moeder vermoorden en dat kan niet teruggedraaid worden? Het testament is veranderd, hij blokkeerde alle toegang tot mijn moeder, zelfs haar kinderen konden haar niet meer zien. Nu blijft de erfenis aan de familiekant van de moordenaar zitten."

Het onbegrip blijft groot bij Frank: "Ze werd in een tehuis opgenomen voor demente mensen, waarvan ik ook een getekende brief heb dat ze opgenomen is met bepaalde verklaring. Dat is blijkbaar voor de rechter niet genoeg."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.