Terug

Volg Hart van Nederland

Voor derde keer tientallen bomen gestolen van landgoed: 'Al het werk voor niets'

112

21 jan 2023, 22:41

Voor de derde keer op rij zijn er van landgoed Het Jagershuis in Wehl tientallen jonge bomen gestolen. De groep vrijwilligers die het bos onderhoudt, tast volledig in het duister wie dit op zijn geweten heeft. "Al het werk is voor niets geweest."

Vrijwilliger van Stichting Vrienden van het Wehlse Bos en Landschap Jozef Giesen vertelt tegen Hart van Nederland dat er veel moeite is gestoken in het project. "Afgelopen voorjaar hebben we 3.000 bomen geplant. We hebben extra vrije dagen opgenomen. Het is diep en diep triest."

Gerard Baars, secretaris en ook vrijwilliger van de stichting, kan er niet over uit. "We hebben nu al drie keer boompjes geplant. En nu zijn er weer veertig weg", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Deze boompjes hebben we afgelopen herfst geplant. Het is een of andere mafkees die zelf een bos wil aanleggen waarschijnlijk. Ik zeg: kom gezellig meehelpen elke zaterdag als je dat zo nodig wilt."

Moeilijk te bereiken

De dieven hebben er veel moeite voor moeten doen, want het gebied ligt nogal afgelegen. Het perceel waar het om gaat ligt in een stiltegebied. Je mag er als bezoeker eigenlijk niet komen. "Er zijn geen wandelpaden, geen fietsen en geen openbare wegen. Ons vermoeden is dat iemand het heeft gedaan die in de buurt woont", aldus rentmeester Piet 't Jonge tegen Hart van Nederland.

Op de plek stonden fijnsparren, maar deze zijn allemaal doodgegaan door de droogte, legt Baars uit. "Alles is weggehaald. Binnen twee jaar moet je van de wet weer herplanten, je mag het niet te lang braak laten liggen." Het stuk grond wordt daarom met verschillende bomen gevuld, eiken, essen, lindes en beuken om zo een gevarieerd bos te maken.

Plan van aanval

Bij de vrijwilligersgroep is geen actiegroep bekend en er is geen ruzie met iemand. "Die gekkigheid hebben we hier nog niet voor zover ik weet." Bewaking dag en nacht is niet te doen, weet Baars. "Over camera's hebben we ook nagedacht, maar het is een te groot terrein. Van die camera's overal ziet er ook niet uit."

Wel hebben de vrijwilligers een "plan van aanval" om dit nogmaals te voorkomen. Wat dat plan is, maken ze niet bekend. "Maar ze worden gepakt", aldus 'T Jonge. Hij hoopt ondertussen dat getuigen zich melden bij de stichting. Er is inmiddels aangifte gedaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.