Terug

Volg Hart van Nederland

Deel flat verwoest en hulpverleners gewond bij explosie na gaslek in Bilthoven

Deel flat verwoest en hulpverleners gewond bij explosie na gaslek in Bilthoven

112

21 apr 2022, 11:35

In Bilthoven is donderdagochtend een deel van een flat verwoest door een explosie na een gaslek. Daarbij zijn vier brandweerlieden gewond geraakt. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht laat aan Hart van Nederland weten dat de brandweerlieden met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens de woordvoerder liepen ze geen zware verwondingen op.

In totaal zijn 28 woningen ontruimd. De mensen uit de flats worden opgevangen in het pand van de woonstichting SSW in Bilthoven, waar ook hulpverlening aanwezig is voor mensen die geschrokken zijn. Volgens een woordvoerster van SSW is Slachtofferhulp aanwezig ter ondersteuning, net als mensen van de thuiszorg en een sociaal team.

Twee explosies

Donderdagochtend rond 09.40 uur raakte een gasleiding lek bij werkzaamheden aan de flat aan de Weegschaal. Acht woningen werden daarop ontruimd. Rond 10.45 uur was er een kleine explosie door het gaslek. Die bleef beperkt tot één woning.

"Toen zijn we gelijk begonnen met verder ontruimen van andere woningen", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "Wij waren als brandweer ter plaatse om mensen eruit te halen en om te kijken wat we konden doen voor de hulpverlening. Net nadat wij de melding kregen dat het lek dicht was en wij wilden opstarten met ventileren, kwam de tweede explosie."

Gevel en vloeren weggeblazen

Die tweede explosie was veel zwaarder; onder meer een deel van de gevel en de vloeren werden weggeblazen. Meteen werd opgeschaald en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Meerdere ambulances, een traumahelikopter en manschappen van de brandweer schoten te hulp.

Bij de tweede explosie, veroorzaakt door opgehoopt gas, vielen ook de gewonden. "Er waren toen een heleboel brandweermannen in de buurt. Vier raakten gewond. Gelukkig hadden ze geen zware verwondingen."

'Niet voor de ramen staan'

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt, die ook bij de plek aanwezig is, laat via Twitter weten "erg geschrokken" te zijn. "Mijn aandacht gaat uit naar de gewonde hulpverleners. Ik begrijp dat het voor iedereen een heftig incident is." Hij roept iedereen op niet naar de locatie te komen.

Inmiddels is het hele appartementencomplex ontruimd. Stedin heeft de gastoevoer afgesloten, maar de gaswaarde wordt nog gemeten "zodat we zeker weten dat er geen kans is op een volgende explosie", aldus een gemeentewoordvoerder. Daarna wordt bekeken of bewoners weer terug kunnen naar de nabijgelegen woningen.

ANP / Hart van Nederland

Beeld: Koen Laureij

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.