Terug

Volg Hart van Nederland

Datingfraudeurs draaien recordjaar: voor meer dan 7,6 miljoen afgetroggeld

112

26 jan 2024, 09:32

Contact leggen met eenzame, vooral oudere, mannen met het doel om ze te beroven. Afgelopen jaar is het vaker voorgekomen en ook is er in 2023 meer gestolen dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over 2023 van de Fraudehelpdesk die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Steeds meer mensen worden slachtoffer van datingfraude. Datingfraudeurs zijn er in het afgelopen jaar met een recordbedrag van ruim 7,6 miljoen euro vandoor gegaan.

Bij datingfraude gaan oplichters online een zogenaamde liefdesrelatie aan met als doel geld af te troggelen. In het afgelopen jaar hebben zich 494 slachtoffers gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat zijn er 40 meer dan in 2022.

Hoe voorkom je datingfraude?

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude? Saskia Hamminga van Seniorenweb geeft aan dat de tips vanzelfsprekend zijn, maar toch blijven de mensen er in trappen. "Je denkt dat het jou niet kan overkomen. Totdat je er te laat achterkomt dat het toch het geval is. Iedereen kan het overkomen."

  • Controleer de naam en foto’s van de datingpartner op internet. Je kunt op Google de profielfoto uploaden en zien of de foto al eerder door iemand anders gebruikt is of niet.

  • Ga niet op het voorstel in om de datingsite te verlaten, om dan op een andere manier met elkaar te communiceren.

  • Wees wantrouwend ten opzichte van datingpartners die zich niet in Nederland bevinden.

  • Wees alert op mensen die hun gevoelens onmiddellijk uiten en bovengemiddeld attent zijn.

  • Onderzoek of het 'vaak gebrekkige' taalgebruik wel overeenkomt met de 'status' van de datingpartner.

  • Maak nooit geld over naar iemand die je niet in het echt hebt ontmoet. Maak absoluut geen gebruik van Western Union, Money Gram of een ander geldkantoor. Deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

Schade nog nooit zo hoog geweest

Opvallender is dat het schadebedrag veel hoger ligt dan een jaar daarvoor. In totaal zijn slachtoffers ruim 7,6 miljoen euro kwijtgeraakt. Een jaar eerder was dat nog zo'n 4,3 miljoen euro. Wat datingfraude betreft was 2023 een recordjaar, want in de afgelopen zeven jaar was het schadebedrag niet eerder zo hoog.

Er komt wel steeds meer aandacht voor deze vorm van fraude. In 2022 kwam de populaire documentaire The Tinder Swindler uit. Hierin vertelt onder andere de Nederlandse Ayleen hoe zij het slachtoffer werd van een internationale datingfradeur.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.