Terug

Volg Hart van Nederland

Dit weten we nu over (de gevolgen van) de hevige explosie in Rotterdam

112

30 jan 2024, 17:54

Rotterdammers ontwaakten dinsdagochtend na een heftige avond aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid. Daar woedde maandagavond een felle brand na een enorme explosie. Drie mensen kwamen om het leven, hun lichamen werden gedurende de week in het puin gevonden. Een 34-jarige man is aangehouden. Dit is wat we tot nu toe weten over het incident.

Dit overzichtsartikel over de explosie en daaropvolgende brand in Rotterdam-Zuid is geschreven op chronologische volgorde. De gebeurtenissen van lopen van maandag 29 januari tot en met woensdag 31 januari.

De brand woedde in een appartementencomplex nadat er rond 20.30 uur een explosie was in een garagebox onder het wooncomplex. Door de kracht van de knal werd een auto, die voor de garagebox stond, omver geblazen. Ook zijn er volgens de gemeente "tientallen ramen van woningen en gebouwen in de omgeving gesneuveld".

De veiligheidsregio zegt wat betreft de oorzaak van de explosie rekening te houden met verschillende scenario's, waaronder een gasexplosie. Maar dat kan pas onderzocht worden als de hulpdiensten het pand binnen kunnen om onderzoek te doen en dat kan nog dagen duren. Het gaat in ieder geval niet om meerdere cobra's (zwaar vuurwerk). Daarvoor was de explosie te groot.

Locoburgemeester Robert zegt dat het een gasexplosie lijkt te zijn geweest. Maar daar is nog geen bevestiging van, benadrukt hij.

10 tot 15 huishoudens dakloos

Bij de brand, die na de explosie volgde, kwam veel rook vrij. Via een NL-alert werden buurtbewoners geadviseerd om hun ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te zetten. Brandweerlieden waren uiteindelijk de hele nacht druk bezig met de bluswerkzaamheden.

"Ook zijn er uit voorzorg delen van woningen gesloopt om het overslaan van het vuur te voorkomen. Afgelopen nacht zijn er 44 woningen onbewoonbaar verklaard", aldus de politie op haar website. Later op de dag werd bekend dat bewoners van tien à vijftien woningen niet meer terug naar huis kunnen. Volgens de veiligheidsregio kan de rest wel weer hun woning in.

Twee gewonden en drie vermisten

Volgens de politie raakten twee personen bij het heftige incident gewond. Eén persoon werd naar het ziekenhuis vervoerd. De ander raakte lichtgewond en werd in de ambulance verzorgd.

Dinsdagochtend waren er nog altijd drie mensen vermist. Met een drone werd er naar binnen gekeken of de vermiste personen daar zaten, maar dit leverde niks op. Daarnaast werden er dinsdag rond 16.00 uur speurhonden ingezet die in het getroffen gebied zochten naar personen of stoffelijke overschotten.

De honden sloegen meerdere keren aan op sporen, maar de politie kon vanwege de instabiliteit het gebouw niet in om te verifiëren waarop de honden waren aangeslagen. "We houden rekening met het ergste", aldus Arjen Littooij van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Emoties bij buurt

De getroffen personen konden dinsdagochtend vanaf 08.30 uur terecht in het gebiedskantoor Feijenoord aan de Zuiderparkweg in Rotterdam. Daarnaast vond er in de middag een besloten bewonersbijeenkomst plaats in de school De Wereld op Zuid.

Ongeveer honderd mensen waren hier dinsdagmiddag bij aanwezig. De bijeenkomst was bedoeld voor de bewoners van het getroffen gebouw, de flat ertegenover en de bedrijven die in de straat gevestigd zijn. Mensen waren geëmotioneerd en bang.

Opruimen brokstukken

Dinsdagavond begonnen de hulpdiensten met het opruimen van brokstukken die 'op een wat grotere afstand liggen' van de plek van waar de explosie was in Rotterdam-Zuid gebeurde. De politie wilde zo een kleiner plaats delict creëren en zei dat de sporen in de directe omgeving waren veiliggesteld.

De brokstukken werden zelfs twee straten verderop aangetroffen. "Hierdoor moest een heel groot gedeelte rondom het pand worden afgezet om alles veilig te stellen."

Familieleden vinden lichaamsdeel

Woensdagmiddag vonden familieleden van een van de vermisten na de explosie een lichaamsdeel onder het puin. Dit gebeurde nadat ze op eigen houtje het plaats delict hadden betreden.

Volgens een aanwezige fotograaf zochten de mensen op de plek van een kantoor waar de vermiste werkte. "Ze zochten heel gericht, en wisten precies waar ze moesten kijken."

De mensen die zochten werden door de politie gemaand weg te gaan. De politie begrijpt "alle emoties die leven bij familieleden" van de vermiste personen. Het is volgens de politie belangrijk dat hulpverleners zelf geen gevaar lopen. "Want dit zou mogelijk de zoektocht naar de vermisten belemmeren en het onderzoek vertragen."

Het appartementencomplex was ook woensdag nog te instabiel om veilig binnen te gaan.

Start sloopwerkzaamheden

Later woensdagmiddag begon de politie met geleidelijk afbreken van het beschadigde pand. De constructie van het pand met woningen is volgens de politie erg fragiel en staat door de explosie op instorten. "De pilaren in het midden van het pand zijn weg of staan krom en breken bijna door. Daardoor kan er niet veilig gezocht worden," zegt de woordvoerster.

Er wordt ook een zogeheten 3D-scan gemaakt van het gebied, aldus de politie.

Aan het einde van de middag liet de familie weten dat het lichaam van een van de vermiste personen, genaamd Kamran Khan, is gevonden. Het lichaam werd door zes familieleden van de plek weggedragen naar een witte tent, daar kon de familie afscheid van hem nemen. Daarna werd het lichaam meegenomen voor onderzoek.

Tweede lichaam gevonden

Donderdagavond heeft de politie een tweede lichaam geborgen. Het gaat om een 22-jarige man. Na een moment van afscheid is het lichaam meegenomen voor verder onderzoek. De zoektocht naar de laatste vermiste persoon gaat door totdat hij of zij gevonden is.

Lichaam van mogelijk derde vermiste gevonden

Vrijdagochtend is een deel van een lichaam gevonden. De stoffelijke resten zijn geborgen en worden nu onderzocht, meldt de politie. Volgens de politie wijst alles erop dat het lichaam van de 33-jarige man is die nog wordt vermist.

Oorzaak

Het Openbaar Ministerie houdt met alle scenario's rekening over de oorzaak van de explosie maandag aan de Schammenkamp in Rotterdam. "Alles staat open", zei de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Rotterdamse OM bij een persconferentie vrijdagmiddag.

Het kan zijn dat er sprake was van een strafbaar feit zoals een aanslag, maar iets anders kan ook de oorzaak zijn. Volgens Lisan Wösten van het OM gaat het onderzoek nog enige tijd duren.

Mogelijk drugslab

Maar gedurende de zaterdag kwam er meer informatie naar buiten over de mogelijke oorzaak van de explosie. De politie hield zaterdag een 34-jarige Rotterdammer aan op verdenking van het vervaardigen van verdovende middelen. Volgens verschillende media zou het gaan om Jalal O., de oom van slachtoffer Ilyas. Een drugslab zou de explosie kunnen hebben veroorzaakt, is een van de vermoedens van de politie.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.