Terug

Volg Hart van Nederland

Code geel: meerdere glij- en schuifpartijen door spekgladde wegen

112

16 jan 2024, 07:34

Een groot deel van het land kleurt wit dinsdagochtend, een mooi plaatje maar op de weg zorgt de sneeuw voor gladde wegen. Het KNMI heeft vanwege de gladheid code geel afgegeven. Door het hele land strooit en schuift Rijkswaterstaat om de wegen goed begaanbaar te houden maar op sommige plaatsen in het land ging het toch mis.

Bij Valkenswaard verloor een vrachtwagenchauffeur, vermoedelijk door de gladheid, de macht over het stuur. Hierdoor kwam het gevaarte, dat op de N69 reed op de ondergelegen N397 terecht.

De Belgische chauffeur kwam op de verkeerde weghelft terecht gleed door de railing heen en viel naar beneden. Hij raakte niet gewond maar is wel door de politie meegenomen om een verklaring af te leggen. De lading van de wagen, doperwtje kwamen deels op de weg terecht.

Bekneld

Op de weg tussen Nuenen en Son en Breugel in Noord-Brabant raakte een vrouw bekneld na een ongeluk. De weg daar werd spekglad door het bevriezen van de gesmolten sneeuw. Volgens een correspondent ter plaatse raakte de bestuurder van de auto in een slip en knalde vervolgens tegen een boom.

Vrouw bekneld na glijpartij op spekgladde weg bij Nuenen
0:46
Vrouw bekneld na glijpartij op spekgladde weg bij Nuenen

De vrouw wist zelf 112 te bellen vanuit haar auto waarna politie, brandweer, en ambulance met spoed ter plaatse kwam. De vrouw is door de hulpdiensten uit haar auto gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. De weg werd tijdelijk afgesloten.

Glijpartij

In Eembrugge raakte maandagavond ook een voertuig van de weg. Op de Eemweg kwam een bestelbus op zijn kant terecht na een glijpartij. Volgens lokale media is de Eemweg een weg waar bijna niet of nauwelijks wordt gestrooid. Het voertuig gleed tegen een talub op, ramde een bouwhek, vervolgens een boom en kwam daarna op zijn kant terecht.

In Eembrugge kwam een bus op zijn kant terecht. Beeld: Caspar Huurdeman

In Eembrugge kwam een bus op zijn kant terecht. Beeld: Caspar Huurdeman

Van de boom en het hekwerk bleef weinig over. Ook het voertuig raakte zwaar beschadigd. Opmerkelijk detail: De bestuurder en de mogelijke inzittenden waren niet aanwezig bij het wrak. De politie zegt onderzoek te doen naar de eigenaar en de bestuurder van de bus. Een berger wist uiteindelijk de bus weg te slepen.

Miljoenen kilo's zout

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur al ruim 9 miljoen kilo zout gestrooid om gladheid op wegen te voorkomen. Ook in veel gemeenten is afgelopen avond en nacht gestrooid.

Het KNMI kondigde eerder al code geel aan voor heel Nederland omdat het door sneeuwresten en ijs op wegen glad kan zijn. Ook de ANWB waarschuwt op X voor plaatselijke gladheid in het hele land.

Vertraging op de weg

Volgens de ANWB zijn de dagelijkse files dinsdagochtend langer dan gebruikelijk, vooral op plaatsen waar het heeft gesneeuwd. Uitschieter is volgens de verkeersdienst de A4 van Den Haag naar Amsterdam, waar het verkeer tussen Leidschendam en Schiphol langzaam rijdt.

Dat leidt tot bijna een uur vertraging op dat traject. "Het gaat om een hele lange afstand waar langzamer wordt gereden. Niet dat er iets is gebeurd, het is puur om de gladheid", zegt een medewerker van de ANWB, die benadrukt dat het goed is dat mensen hun rijstijl aanpassen.

In totaal stond er rond 07.00 uur bijna 300 kilometer file. Op de A15 van Rotterdam naar Gorinchem moeten automobilisten rekening houden met bijna een uur vertraging door een ongeval. Ook op de A2 tussen Eindhoven en Weert in beide richtingen "moet je geduld hebben en opletten" aldus de ANWB.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.