Terug

Volg Hart van Nederland

Centrum Kinderhandel: betaalde seks met minderjarigen vaak lager bestraft

Centrum Kinderhandel: betaalde seks met minderjarigen vaak lager bestraft

112

12 dec 2023, 08:44

In veel strafzaken over betaalde seks met een minderjarige zijn de straffen die de rechtbank oplegt lager dan het Openbaar Ministerie eist. Dat concludeert het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na een analyse van 35 van zulke zaken, waarbij in totaal 101 veroordeelde klanten en 41 slachtoffers betrokken waren.

In 60 procent van de gevallen werden een celstraf van een dag en een taakstraf opgelegd, terwijl justitie in bijna driekwart van de zaken een onvoorwaardelijke celstraf van honderd dagen had geëist, al dan niet in combinatie met een taakstraf. Uit de analyse blijkt ook dat de veroordeelde klant vaak via een legale sekssite in contact kwam met het minderjarige slachtoffer.

Bijna één op de zes slachtoffers die zich melden bij een speciale chatlijn voor slachtoffers van mensenhandel wordt uitgebuit door een eigen vader of moeder, bleek uit een rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), dat eind vorig jaar uitkwam:

Slachtoffers mensenhandel vaak uitgebuit door eigen ouders
1:52
Slachtoffers mensenhandel vaak uitgebuit door eigen ouders

Klanten worden gezien als 'onschuldige toeschouwer'

"Het is verontrustend dat rechters klanten die seks kopen van minderjarigen nog altijd lijken te beschouwen als innocent bystanders", zegt Shamir Ceuleers van het CKM. "Zelfs in gevallen van slachtoffers van veertien jaar oud komen rechters tot twee dagen cel."

"Dat is een pijnlijk bewijs dat onvoldoende ernst wordt toegekend aan de impact op het leven van de jonge slachtoffers." Het centrum zag in de analyse dat het grootste deel van de daders bijna twintig jaar ouder is dan het slachtoffer.

'Taakstraf is serieuze straf'

De Raad voor de Rechtspraak laat in een reactie weten dat rechters bij het bepalen van de straf rekening houden met "alle omstandigheden van het individuele geval". Uit de zogeheten oriëntatiepunten voor de strafmaat, die als houvast zijn opgesteld op basis van vergelijkbare zaken, volgt dat voor betaalde seks met een 16- of 17-jarige een korte celstraf en 150 uur taakstraf volgt, zegt een woordvoerster. "Als er duidelijke aanwijzingen waren voor de verdachte dat het slachtoffer minderjarig was of dat er sprake was van uitbuiting, dan volgt een veel hogere straf, van vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf."

Ook is een taakstraf "geen laffe straf", zegt de woordvoerder. Uit onderzoek blijkt dat zo'n straf effectief is om te voorkomen dat daders opnieuw de fout in gaan, aldus de raad.

Harder aanpakken

Volgens het CKM moeten mensen die seks met minderjarigen kopen harder worden aangepakt. Die oproep deed het centrum eind september ook al. In een rapport stelde het CKM toen dat "een aanzienlijk deel" van de klanten die seks hebben met minderjarige slachtoffers dat weet of zou moeten weten.

Bewustmaking

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) reageerde in oktober op het rapport dat het kabinet na 2021 met een pakket aan maatregelen is gekomen om klanten zich bewust te maken van hun rol en verantwoordelijkheid. Zo zijn klanten sinds 1 januari 2022 strafbaar als ze betaalde seks hebben met iemand van wie ze weten of vermoeden dat sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.