Terug

Volg Hart van Nederland

Celstraf voor hulp bij ontsnappingspoging met aan elkaar geknoopte lakens

112

10 jan 2023, 11:53

De politierechter in Den Haag heeft dinsdag een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd aan de 42-jarige Antonie A. uit Bergen op Zoom. Hij is veroordeeld, omdat hij op 12 oktober vorig jaar heeft geholpen bij een uitbraakpoging van de wegens moord tot 17 jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeelde Nicky S. Deze probeerde op de bewuste datum te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn.

S. wist het dak van de PI te bereiken en had met aan elkaar geknoopte lakens over het hek willen komen. A. was naar eigen zeggen ingehuurd om een vluchtauto klaar te zetten. Ter plaatse hielp hij met het over het buitenste hek trekken van de lakens. De ontsnappingspoging mislukte doordat S. ten val kwam.

Speciekuipmoord

S., eveneens afkomstig uit Bergen op Zoom, zit vast na een veroordeling voor de zogeheten speciekuipmoord, gepleegd in juni 2019. Slachtoffer was de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Diens stoffelijk overschot werd met een kettingzaag in stukken gezaagd en verbrand op een woonwagenerf in Steenbergen. De resten werden in een speciekuip gegooid die vervolgens werd gevuld met cement. Dat werd op de bodem van het Schelde-Rijnkanaal gegooid. De zaak loopt nog in hoger beroep.

A. was destijds verslaafd aan heroïne. Ook op de bewuste dag zou hij hebben gebruikt. Hij heeft verklaard dat hij voor zijn diensten is benaderd, maar wil niet zeggen door wie. Hij zou onder druk zijn gezet en bedreigd. Volgens het Openbaar Ministerie is daar weinig tot niets van gebleken. Het OM eiste een jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechter maakte bij het bepalen van de straf een iets andere afweging.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.