Terug

Volg Hart van Nederland

Cel- en taakstraf geëist om ontploffing carbidkanon bij hotel in Joure

112

21 juli 2022, 17:13

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen tien mannen die op oudejaarsdag 2020 een cardbidkanon zouden hebben laten ontploffen in het Friese Joure.

Drie van de mannen zaten in de auto die 's avonds met een giertank gevuld met 5 kilogram carbid door het centrum van Joure reed. De andere zeven waren in de buurt bij de flinke ontploffing bij een brug aan de Tolhûswei, iets na 22.00 uur. Niemand raakte ernstig gewond. Wel waren auto's, winkels, huizen en een hotel in de nabije omgeving beschadigd. Zo waren veel ruiten van het hotel gesneuveld. De eigenaar schat de schade op 20.000 euro.

'Doelbewust gevaarlijk'

De mannen wilden de omgebouwde giertank gaan afvuren in een park, vertelden ze donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden. Allen ontkennen ze het geschut te hebben gemaakt. De ontploffing was naar eigen zeggen geen afgesproken actie, maar per ongeluk. Volgens de officier gaat het niet om een "kwajongensstreek", maar "doelbewust gevaarlijk handelen".

Volgens de aanklager moet er een ontsteker zijn gebruikt en heeft een van de mannen in de auto die bediend. Het OM ziet de rest als medeplegers. De tien hebben zich altijd als groep gepresenteerd en geen duidelijkheid gegeven over ieders rol, stelt de officier van justitie. Ook spraken ze via WhatsApp over de actie, aldus de aanklager. Verder hebben getuigen verklaard dat de mannen voor de klap hun handen tegen de oren brachten en sommigen aan het filmen waren. Een getuige hoorde dat een man voor de klap "vingers in de oren" riep.

Crowdfunding

De mannen gingen op 1 januari naar de politie en wilden de materiële schade vergoeden. Via crowdfunding werd 30.000 euro voor hen opgehaald. Daarmee hebben ze hun verantwoordelijkheid genomen, vinden de mannen. "Er kan niet worden volstaan met een 'sorry' en het voldoen van de schade", zei de officier.

De advocaat van de mannen vroeg om vrijspraak. Hij vindt dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Volgens hem ontbreekt de technische onderbouwing voor een doelbewuste actie. Mogelijk heeft statische elektriciteit de ontploffing veroorzaakt, stelt hij. Volgens het OM was het onderzoek niet mogelijk doordat de mannen de auto naar de sloop hadden gebracht en de veronderstelde ontsteker spoorloos is.

De uitspraak is op 12 augustus.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.