Terug

Volg Hart van Nederland

Buurtbewoners Oss in angst na vierde beschieting: 'Waarom doen ze dit?'

112

22 juli 2022, 09:50

In het Brabantse Oss is afgelopen nacht opnieuw een huis beschoten. Voor de vierde keer binnen een week was het raak in de Schadewijk, bewoners voelen zich inmiddels niet meer veilig in hun buurt: "Het is heel beangstigend allemaal."

Rond 2.00 uur werden buurtbewoners bruut uit hun slaap gehaald door harde knallen. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek een woning aan de Vijversingel beschoten. De ruit in de voordeur was door een kogel geraakt. De bewoners waren op het moment van de beschieting thuis, maar raakten niet gewond.

'Dit is gewoon maffia'

Een buurman snapt niet waarom het bewuste huis onder vuur is genomen. "Er woont een moeder met haar zoon en dochter, de vader is een paar jaar geleden overleden", vertelt hij vrijdagochtend aan Hart van Nederland. "Het zijn echt hele lieve mensen, ze staan altijd voor anderen klaar."

Een wijkbewoonster die onderweg is naar de huisarts is vindt het "vreselijk" wat er afgelopen nacht is gebeurd. "Nu komt het bij ons in de buurt, het komt steeds dichterbij", zegt ze bevreesd. "Dit kan niet, het is gewoon crimineel. Maffia. Waarom doen ze dit, ze kunnen toch gewoon gaan werken?", vraagt de vrouw zich boos af.

Al de vierde beschieting

Het is de vierde beschieting in de Schadewijk in een week tijd. Precies een week geleden namen onbekenden een huis in de Merelstraat onder vuur. De volgende nacht was het raak bij een woning aan de Veekraal en in de nacht van dinsdag op woensdag was een ander huis in de Merelstraat doelwit van schutters. Bij de incidenten raakte niemand gewond.

Een wandelaarster vertelt dat de buurt "al jaren" achteruit gaat. "Een paar jaar geleden was het ook al raak in deze buurt, op het pleintje daar", wijst ze. "Ik was net binnen, en op de plek waar ik gelopen had waren ze aan het schieten. Dat voelt toch niet echt prettig."

Ook een voorbijrijdende fietser is niet te spreken over de Schadewijk. "Ik vind het geen fijne wijk, geen prettige mensen. Er is weinig sociale cohesie", vertelt hij. Volgens hem "gebeurt er weleens wat" in de buurt. "De burgemeester heeft al eens een huis in mijn straat gesloten vanwege drugsoverlast." Het liefst zou hij dan ook verhuizen: "Dit is niet mijn wijk."

'Allemaal met elkaar te maken'

Na de eerste beschietingen besloot de gemeente om extra handhavers in te zetten in de buurt. Na overleg met de politie werden donderdag ook camera's opgehangen in de Merelstraat. Een buurvouw vreest dat het niet genoeg is om het vuurwapengeweld tegen te gaan. "Je kunt er niets tegen doen", verzucht ze.

Het is onbekend of er een verband is tussen de beschietingen. Het onderzoek naar de schietpartijen is nog in volle gang. Voor de vrouw met de doktersafspraak staat echter buiten kijf dat de incidenten aan elkaar gelinkt zijn. "Dit is al de vierde keer in deze buurt hè. Het heeft allemaal met elkaar te maken", stelt ze tot slot. "Je hoort dingen via via."

Hart van Nederland/ANP Beeld: SQ Vision

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.