Terug

Volg Hart van Nederland

Buurtbewoners met de schrik vrij bij brand in Amsterdam: 'Er hadden doden kunnen vallen'

112

4 jan 2023, 14:58

Wie woensdag langs de Amsterdamse Laanweg loopt kan het haast niet ontgaan: er heeft een flinke brand gewoed bij een van de woningen. Omliggende woningen hebben ook flinke schade opgelopen, de tuin van het pand ligt compleet in de as. Nu de brandweer alles geblust heeft, komen omwonenden voorzichtig even een kijkje nemen en vertellen ze wat ze hebben meegemaakt. "Ik hoorde allemaal mensen schreeuwen."

Bij de brand raakte niemand gewond, al moest er wel iemand worden nagekeken door de ambulance. Voor het incident is inmiddels een 31-jarige man uit het Noord-Hollandse Medemblik aangehouden. Volgens de politie is het "meer dan vermoedelijk" dat het vuur is aangestoken. De man werd woensdagochtend om 05.00 uur aangehouden in zijn woning. Zijn rol bij de brand wordt onderzocht.

'Bizar'

Buurman Rudy staat naar de zwartgeblakerde woningen te kijken als Hart van Nederland hem aantreft. Hij was thuis op het moment dat de brand uitbrak, rond 23.30 uur. "Ik ging naar bed toe, toen hoorde ik allemaal mensen schreeuwen. 'Brand, brand, brand!' Toen dacht ik: moet dat zo laat? Het is bijna twaalf uur. Kunnen jullie je mond niet houden?"

Toch neemt hij een kijkje en ziet hij metershoge vlammen die in de tuin en bij het getroffen pand om zich heen slaan. "Bizar natuurlijk, wat er gebeurd is", stelt de Amsterdammer. Als Rudy naar buiten stapt ziet hij allemaal mensen die in paniek zijn. "Een van de buren zei nog blij te zijn het overleefd te hebben", zegt hij al wijzende naar een van de zwaarder getroffen woningen.

Oorzaak

Niet ver naast Rudy staat Marius. Hij lag al te slapen op het moment van de brand, maar heeft in de vroege ochtend alles in zich opgenomen. "Je kunt wel zien dat het overgeslagen is naar de andere woningen. Er hadden wel doden kunnen vallen." Was de oorzaak van de brand misschien vuurwerk, vraagt hij zich hardop af. "Maar als je de brandweer hoort, dan hoor je dat het wel iets serieuzer was dan dat."

In de buurt gaan al snel verhalen rond over die oorzaak. Er zouden relatieproblemen in het spel zijn bij de bewoner van het zwaarst getroffen pand. Buurman Rudy maakt zich vooral druk over de zoon des huizes. "Die schrikt zich helemaal de klere! Die moet nu ergens anders overnachten. Hij stond buiten te huilen en moest getroost worden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.