Terug

Volg Hart van Nederland

Buurt geschokt en boos om doorrijder Moerkapelle: 'Bang dat ze m'n kinderen scheppen'

112

10 okt 2022, 23:14

Bewoners van de Bredeweg in het Zuid-Hollandse Moerkapelle zijn boos en geschokt. Afgelopen zaterdag is aan deze weg een voetganger geschept door een auto. Het is het zoveelste ongeluk. Ditmaal stapte de bestuurder uit, maar sprong snel weer achter het stuur om vervolgens keihard weg te rijden. Het slachtoffer werd aan zijn lot overgelaten.

Het gebeurde achter het huis van Angelique Dirks. Ze heeft camerabeelden van het ongeval en die zijn schokkend. Het moment van impact is goed in beeld en de bijbehorende audio zorgt voor kippenvel. Angelique kon het niet geloven toen ze de beelden tot zich nam. "Nu ik dit gezien heb, ben ik zo bang dat een van mijn kinderen wordt geschept..."

'Levensgevaarlijk'

De buurtbewoners zijn woedend omdat ze al jaren klagen over de onveilige situatie in hun straat. Maar de gemeente doet te weinig en het is wachten op de eerste dode, zeggen ze. Angelique schetst de situatie: "Op het fietspad komen fietsers voorbij. En er komen auto's van twee kanten aan, die beide te hard rijden. Dus iedereen moet elkaar passeren. Het is levensgevaarlijk." Er is langs de weg geen stoep te vinden, dus de buurtbewoners moeten het fietspad delen met de fietsers.

Een andere buurtbewoonster kan de onveilige situatie beamen. "Je voelt je niet altijd veilig. Ze denderen hier soms met 80 of 90 kilometer per uur voorbij." Weer iemand anders vult aan: "Ik kan mijn kinderen niet alleen naar school laten fietsen. Ik moet echt meerijden. Het oversteken is zelfs een ding."

Aanpassen van de weg

Genoeg klachten dus, maar nog geen resultaat als het gaat over de aanpak van de verkeersveiligheid. Angelique: "Iedereen maakt meldingen, maar de gemeente ziet de noodzaak er niet van in, die heeft er nog niks mee gedaan." Navraag bij de gemeente Zuidplas, waar Moerkapelle onder valt, leert dat de situatie aan de Bredeweg wel de aandacht heeft, aldus een woordvoerder. Maar het meest recente ongeval zorgt er niet voor dat direct zal worden ingegrepen.

Vanaf 2023 komt er veranderen, beloven ze. "Dan staat de reconstructie van de Bredeweg op de planning en de voorbereidingen zijn in volle gang. In het ontwerp, wat naar verwachting begin 2023 wordt voorgelegd aan omwonenden, worden zeker ook maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren."

Maar voor de bewoners gaat het niet snel genoeg: ze zijn een petitie gestart. Angelique geeft al een paar voorzetjes voor verbeteringen: "Je zou de weg kunnen versmallen, een stoep kunnen aanleggen, de snelheid omlaag brengen, eenrichtingsverkeer maken zodat er minder verkeer is, drempels neerleggen... er zijn echt genoeg mogelijkheden. Maar dan moeten ze het wel doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.