Terug

Volg Hart van Nederland

Bronzen beeld gestolen van graf overleden meisje Dante (5): 'Alles komt terug door deze actie'

112

1 juli 2022, 11:34

Wie heeft het bronzen beeld gestolen van de overleden 5-jarige Dante? Dat is een vraag waar de ouders van het jonge meisje graag antwoord op willen. Hun Dante overleed 24 jaar geleden aan een hersentumor. Ter herinnering plaatsen zij een bronzen beeld van het gezichtje van hun dochter bij het graf, maar deze week werd dat beeld gestolen. "Alles van voor en na het overlijden komt heftiger terug door deze actie", zegt vader Pons Vermeer in gesprek met Hart van Nederland.

In 1998 overleed Dante Vermeer op vijfjarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. "Ze was echt een heel bijzonder meisje. Een heel lief meisje", vertelt Pons. "Ze heeft best wel veel meegemaakt met operaties en vervelende behandelingen. Dat vond ze echt niet leuk, maar op het moment dat het klaar was, ging ze weer spelen. Ze was niet zielig."

Bronzen beeld

Ondanks de dappere strijd die het meisje levert, slaat het noodlot toe en overlijdt ze. Enkele maanden later besluiten vader Pons en moeder Mariëtte Lutgerink (inmiddels uit elkaar) een bronzen beeld van het gezicht van hun dochtertje te laten maken. "Dat hoofdje is iets tastbaarder dan alleen maar het graf. Het is anders dan alleen een grafsteen. Als je die begraafplaats komt oplopen, dan zie je al van verre dat hoofdje staan. En dan denk je echt: we gaan naar Dante toe", vertelt Pons.

Maar sinds een week is het beeld spoorloos. Dieven hebben het bronzen beeld meegenomen van de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg. Tot frustratie van de ouders. "Bizar. Het is een kindergraf. Als je maar een greintje empathie hebt, zou je je nog kunnen voorstellen dat je dit niet kunt maken. Dat je denkt: 'laat ik dit voorbij lopen'. Maar dat is niet gebeurd."

'Ik viel gewoon even stil'

Het is een actie die logischerwijs de nodige impact heeft op Pons en Mariëtte. "Hoewel het best lang geleden is, voelt het voor ons nog vrij recent. Voor ons is het nog steeds een plek om regelmatig naartoe te gaan. Op haar sterfdag en haar verjaardag bijvoorbeeld", legt Pons uit. "Toen ze me vertelden dat mensen het hoofdje van Dante hebben meegenomen...toen viel ik gewoon even stil."

Het beeld betekent veel voor de ouders. Zij willen dan ook niets liever dan dat het bronzen gezichtje van hun Dante snel terugkomt. Mocht dat niet lukken, dan kan er altijd nog een nieuw beeld worden gemaakt. "Het liefst zou je die tastbaarheid natuurlijk willen. Maar voor hetzelfde geld gebeurt het dan weer. Daar zit wel een aarzeling." De politie heeft, ondanks meerdere belletjes en een aangifte van Pons, nog niets laten weten.

Een oproep op Facebook en interviews met media zouden eraan moeten bijdragen dat het beeldje terugkomt. "Als ik zie hoeveel mensen reacties geven, dan voel ik echt dat ik in een storm zit. We doen het niet om zielig te doen. Het is puur omdat het voor ons een heel belangrijk beeldje is. Er zit daar zoveel aan vast", besluit Pons.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.