Terug

Volg Hart van Nederland

Brandjes, blokkades en afvaldumpingen op de weg: welke straffen staan daarop?

Brandjes, blokkades en afvaldumpingen op de weg: welke straffen staan daarop?

112

28 juli 2022, 16:48

De boeren die meerdere wegen hebben gebarricadeerd uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet, hebben daarmee meerdere strafbare feiten gepleegd. Op verschillende plekken werden hooibalen in brand gestoken, werd er mest en afval op de weg gestort en werden snelwegen en op- en afritten geblokkeerd. Welke boetes kunnen de boeren verwachten die hiervoor verantwoordelijk zijn?

Met de acties van de afgelopen dagen is het boerenprotest tegen het stikstofbeleid een nieuwe fase ingegaan. De steun voor de acties brokkelt steeds verder af, zo bleek woensdag uit representatief onderzoek van Hart van Nederland. Waar begin juli nog ruim de helft van Nederland (54 procent) het blokkeren van snelwegen door de boeren steunde, vindt een ruime meerderheid (62 procent) nu juist dat de acties van woensdag een grens overgaan.

'Onveilige situaties'

In een gezamenlijk statement riepen Rijkswaterstaat, de politie en vier veiligheidsregio's in het oosten van het land de boeren woensdag op om te stoppen met onveilige acties. "Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren", staat er in het statement. "Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken."

De politie onderzoekt nog wie de strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op de snelwegen. Welke boetes kunnen zij verwachten? Hieronder zetten we de belangrijkste overtredingen én de daarbij behorende boetebedragen op een rij.

Dumpen van afval

De snelwegen werden met mest besmeurd en gebarricadeerd met hooibalen, puin en ander afval. De barricades zorgden voor meerdere problemen. Zo reed op de A32 bij Meppel-Noord een auto op een gedumpte hooibaal. Er raakte niemand gewond. De opruimwerkzaamheden duurden uren, met lange files tot. Op het storten van afval buiten de daarvoor aangewezen stortplaats staat een boete van 410 euro.

Daarnaast zijn op sommige plekken ook asbesthoudende materialen gedumpt. "Het dumpen van asbest is een misdrijf waarop maximaal twaalf jaar cel staat, ik vraag me af of de mensen die dit doen dat beseffen, los van de schade die ook nog eens op ze verhaald kan worden", zegt politiechef Willem Woelders daarover donderdag in het AD.

Brandstichting

Op sommige plekken werden gedumpte hooibalen, pallets, autobanden en ander puin door de boeren in brand gestoken. Voor brandstichting, het in de open lucht stoken van vuur, staat een boete van 300 euro. Toch is brandstichting alleen strafbaar op plekken waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald.

Volgens advocate Benedicte Ficq liggen de straffen voor brandstichting nog veel hoger. De boeren riskeren volgens haar gevangenisstraffen van tussen de 12 en 15 jaar.

Stilstaan op de snelweg

Op verschillende plekken werden mest en afval uitgestort op de weg en werden hooibalen gedumpt die daarna in brand zijn gestoken. Om dat te kunnen doen, moeten de boeren met hun voertuigen op de wegen zijn gestopt.

De boete voor stilstaan op de snelweg of vluchtstrook ligt op 410 euro. De maximumsnelheid van een trekker is daarnaast 40 kilometer per uur, maar daar mag niet mee worden gereden op de snelweg. De boete? 410 euro.

Blokkeren van op- en afritten

Naast het barricaderen van snelwegen met mest en puin, werden ook verschillende op- en afritten van de snelwegen geblokkeerd. Op het stilstaan op de weg met gevaar voor anderen staat een boete van 150 euro.

Bedreigen van bedrijven

De bedrijven die waren opgetrommeld om de gedumpte rommel van de boeren op te ruimen, werden bedreigd. Het bedrijf dat was ingeschakeld om de A1 weer vrij te maken heeft de opruimwerkzaamheden daarom woensdag gestaakt. Ook op andere plekken werden aannemers lastiggevallen. Online werden bedrijven die hielpen met opruimen publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Op het mondeling of per sms bedreigen van iemand staat een geldboete van 375 euro. Het boetebedrag loopt op naarmate er vaker bedreigingen worden geuit.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.