Terug

Volg Hart van Nederland

Boswachter bedreigd na aanspreken vandalen: 'Ik kreeg voor het eerst doodsbedreigingen'

112

29 apr 2021, 18:42

Boswachter Erik de Jonge was vorige week rustig aan het werk, toen een groep jongeren zijn dag vreselijk verpestte. De jongeren waren bezig met het vernielen van een tafel en bankjes. Toen ze daarop werden aangesproken, pikten ze dat niet en werd de boswachter met de dood bedreigd.

Boswachter Erik hoorde tijdens zijn dienst bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg in Bergen op Zoom behoorlijk veel lawaai. Hij besloot een kijkje te nemen bij zijn picknicktafel. Op dat moment treft hij de jongeren springend aan op de tafel. Planken van de bankjes en de tafel worden losgetrokken.

Alles in de fik

Erik spreek de jongeren hierop aan. "Ik riep tegen ze: 'Zijn jullie gek geworden?' Ik was heel erg boos op dat moment." Dat is voor een deel van hen reden om weg te gaan.

De overgebleven jongens reageren in eerste instantie rustig, maar beginnen daarna tegen de boswachter te schelden. "De jongen die de tafel kapot trapte, zei eerst dat hij hem wel wilde maken, maar toen hij eenmaal op zijn scooter zat, kwamen de zware dreigementen. Hij dreigde alles in de fik te steken, alles te slopen en zou mij zelfs afmaken."

De boswachter vertelt dat hij wel wat gewend is. Er worden vaker dingen vernield en ook met dreigementen heeft hij eerder te maken gehad. Toch denkt Erik dat het niet zomaar om dom schelden ging. "Ik merkte dat aan hem. Dit was een jongen van wie ik inschat dat hij er ook toe in staat is."

Drugs in het spel

Op de vraag waarom de jongens dit hebben gedaan, heeft Erik wel een idee. "Ik denk dat ze drugs hadden gebruikt, want er lagen hier zakjes van verschillende soorten drugs. Volgens mij waren ze daar behoorlijk van onder invloed."

Na het incident plaatste Erik direct een oproep op social media, op zoek naar getuigen. Een aantal hebben zich inmiddels gemeld. Erik heeft inmiddels ook aangifte gedaan.

'Korte lontjes'

Staatsbosbeheer erkent dat boswachters vaker het mikpunt van scheldkanonnades zijn. "Het aantal incidenten is niet zozeer toegenomen, maar de heftigheid ervan wel", vertelt een woordvoerder. "Sommige mensen hebben korte lontjes, en gaan dan veel te ver."

Als boswachter Erik wordt gevraagd of hij niet gewoon handdoek in de ring wil gooien, lacht hij: "Er is ook zoveel moois aan mijn werk. Ik zat vanmorgen samen met mijn hond op het meer naar de opgaande zon te kijken. Dat is zo gruwelijk mooi, dat hou ik wel vol."

Basisuitrusting geven

Volgens Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, komt geweld tegen boa's en boswachters nog veel te vaak voor. "Gemiddeld maken boa's in de bossen ernstige geweldplegingen vijf keer per jaar mee. Er is te weinig aandacht voor de groene boa's in de bossen", zegt hij. Kuin noemt het een foute ontwikkeling dat geweldsmiddelen van de boa's worden afgenomen. "Wij vinden dat er snel afspraken moet komen en die boa's in ieder geval een soort basisuitrusting te geven om zich te verdedigen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.